Zájemci v Ústeckém kraji mohou od 16. září žádat o peníze na výměnu kotlů. Zřejmě naposledy

10. září 2019

Zřejmě poslední šanci mají lidé, kteří chtějí od státu získat peníze na nový kotel. Poslední vlna tzv. „kotlíkových dotací“ odstartuje v Ústeckém kraji příští pondělí, kdy začne krajský úřad přijímat žádosti.

Za ekologičtější zařízení by se mělo vyměnit přes 1 600 starých kotlů. Jednotliví zájemci můžou získat až 127 500 korun.

„Jsou na to alokovány finanční prostředky ve výši 167 milionů korun. Záleží na tom, na jaký typ vytápění lidé budou žádat. Například na čerpadla a tepelná čerpadla je ten náklad daleko vyšší,“ vysvětluje náměstek ústeckého hejtmana Martin Klika z ČSSD s tím, že podle odhadů by se mohlo podařit vyměnit víc než 1 600 kotlů první a druhé emisní třídy.

V těchto kotlích už lidé nebudou moci za tři roky topit. V září roku 2022, podle už platného zákona z roku 2012, platí povinnost vyřazení z provozu kotlů první a druhé emisní třídy,“ zmínil ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

V kotlíkové dotaci tak můžou získat peníze na jejich výměnu. „Nově budou podporována pouze opatření na výměnu těchto kotlů za tepelná čerpadla, plynové kondenzační kotle nebo kotle na čistou biomasu,“ dodal ministr Brabec.

Lidem mohou pomoci i obce, ve kterých žijí

Vedle kotlíkových dotací můžou lidé na svoji část platby za nový kotel využít půjčku od své obce nebo města. Samosprávy se pak o peníze přihlásí na Státním fondu životního prostředí. Dosud této možnosti využilo z celého kraje 25 měst a obcí.

„Věříme tomu, že se další obce ještě do programu přihlásí, koneckonců je otevřen pro obce až do listopadu letošního roku a peníze jsou k dispozici,“ říká ředitel státního fondu Petr Valdman s tím, že o peníze může žádat i obec, kde by chtěl vyměnit kotel pouze jeden zájemce.

Vrácené peníze od lidí si pak může obec nebo město nechat pro vlastní ekologické projekty.

Ústecký kraj začne žádosti v tzv. „kotlíkových dotacích“ přijímat od 16. září. Zájemci si ale můžou elektronickou žádost vyplnit na webu kraje už teď. Po odeslání elektronické žádosti ale budou muset lidé doručit na kraj žádost v papírové podobě a podepsanou.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související