S bezúročnou půjčkou na nové kotle v rámci „kotlíkových“ dotací mají některé obce problém

25. březen 2019 11:10

Ministerstvo životního prostředí připravuje třetí a současně poslední vlnu kotlíkových dotací hrazených z peněz Evropské unie. Lidem nabídne více než tři miliardy korun na výměnu starých a neekologických kotlů.

Náhradu za ně si letos v Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém kraji budou moci pořídit i méně majetní lidé. Na kotel jim totiž předem půjčí město. Peníze na to získá od státu, lidé pak městu budou půjčku bezúročně splácet.

Některé města s tím ale mají problém. „My máme na sebe vzít to riziko, že si od státu vezmeme 2 miliony korun, které tady rozdistribuujeme lidem, do oblasti, kde je 64 % lidí postižených exekucemi. Tady budeme ještě lidem půjčovat peníze?“ vysvětluje nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Administrativa obcím vzroste. Vrácené peníze z půjček si ale budou moci nechat

Opačný názor mají Mikulášovice, kde už se přihlásilo 25 zájemců o nový kotel.

„Chceme do té bezúročné půjčky jít, protože máme šanci ty peníze zpětně investovat do města, protože je nebudeme muset vracet na ministerstvo životního prostředí. Věříme, že se nám ty peníze od lidí zpět vrátí,“ vysvětluje nezávislá starostka Mikulášovic Miluše Trojanová.

Stejně je na tom Dolní Poustevna. „Třetí vlnu kotlíkových dotací určitě využijeme,“ potvrdil nezávislý starosta Robert Holec.

„Samozřejmě nějaká administrativa tam vznikne, protože se potom musí evidovat splátka těch úvěrů,“ počítá s nárůstem administrativy nezávislý místostarosta Mikulášovic Antonín Bláha.

„Na obecních úřadech ministerstvo životního prostředí zafinancuje specialisty, kteří lidem se vším poradí, a pomohou jim získat jak půjčku na pořízení kotle, tak samotnou kotlíkovou dotaci,“ ujišťuje mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Lidé si u krajského úřadu zažádají o dotaci na výměnu kotlů, která jim ale přijde až po samotné akci. Za bezúročnou půjčku kotel od města koupí, a až jim přijdou peníze z kraje, splatí je městu. V případě, že dotace nepokryje celou půjčku, mohou ji lidé městu splácet měsíčně.

Spustit audio

Související