Ústecký kraj: „Kotlíkové dotace“ může letos získat 1 600 lidí. Jde zřejmě o poslední možnost jak dostat peníze na nový kotel

29. leden 2019

V Ústeckém kraji půjde letos na tzv. „kotlíkové dotace“ téměř 168 milionů korun. Kraj se totiž opět zapojí do výzvy ministerstva životního prostředí. Schválili to krajští zastupitelé.

Dotaci na nový kotel může podle odhadů kraje získat víc než 1 600 lidí. Žádosti začnou úředníci přijímat zřejmě v létě. Letos navíc půjde o poslední možnost, jak peníze na nový kotel získat.

„Pro Ústecký kraj je alokována částka necelých 168 milionů korun. To by mělo pokrýt 1 610 tepelných zdrojů,“ komentoval připojení Ústeckého kraje k dotacím ministerstva životního prostředí náměstek hejtmana Stanislav Rybák z KSČM.

Na plynový kotel můžou lidé dostat maximálně 95 tisíc. U kotle na biomasu s ručním přikládáním půjde o nejvýše 100.000 a u automatického kotle na biomasu to bude maximálně 120 000 korun. To je také částka, kterou můžou lidé maximálně dostat na tepelné čerpadlo.

Dotaci by mohlo získat na 1 600 žadatelů. Za určitých podmínek by jich ale mohlo být víc

„Pokud by ostatní kraje nevyčerpaly pro ně alokované částky, tak bychom pak přišli s případným rozšířením, pokud by ten zájem v našem kraji byl vyšší,“ potvrdil Rybák.

Přijímání žádostí o peníze na nový kotel spustí kraj pravděpodobně v létě, a to opět elektronicky přes webové stránky ústeckého krajského úřadu. Tam také během jara najdou zájemci o dotaci podrobnosti a podklady pro její podání.

Jde o poslední šanci jak získat dotaci na nový kotel

Letos bude oproti loňským kolům tzv. „kotlíkových dotací“ změna. Lidé už nebudou moci žádat o peníze na výměnu starého kotle za nový na uhlí.

Letošní dotace budou také poslední možností, jak peníze na nový topný systém získat. Od září 2022 bude navíc zakázané topit v kotlích 1. a 2. emisní třídy, tedy zejména starých kotlích s ručním přikládáním.

autor: bach
Spustit audio

Související