Někteří odmítnutí žadatelé o kotlíkové dotace se peněz dočkají. Peníze dá Ústecký kraj

21. září 2018 09:00

Ústecký kraj proplatí lidem peníze i za výměnu starých kotlů, které byly z tzv. kotlíkových dotací dodatečně vyškrtnuty. Jeden z výrobců totiž na některých kotlích uvedl špatnou emisní třídu. Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí pak zpracování žádostí o příspěvek na jejich výměnu pozastavili.

Na kotlích Atmos byla už od výrobce chybně vyznačena emisní třída jedna. Na výrobek by se tak vztahovala možnost výměny v rámci kotlíkových dotací. Ve skutečnosti ale kotle splňují jen třetí emisní třídu a čerpat dotace na ně nejde. V druhé vlně kotlíkových dotací mohli lidé žádat jen o peníze na výměnu kotlů tzv. první a druhé emisní třídy.

Problémy s výměnou špatně označeného kotle se týkal devatenácti žadatelů. Kraj jim peníze poskytne ze svého rozpočtu. Dohromady jde o téměř dva milióny korun. Část prostředků pak dostane zpět od ministerstva životního prostředí.

V poslední vlně tzv. kotlíkových dotací bylo k dispozici v Ústeckém kraji na výměnu kotlů 156 milionů korun. Celkem tak peníze získaly zhruba dva tisíce lidí.

autoři: Jan Bachorík , Redakce ČRo Sever
Spustit audio