Lidé z Ústeckého kraje mohou na spolufinancování kotlíkových dotací využít bezúročné půjčky

15. březen 2019

Zhruba stovka zástupců obcí a měst z Ústeckého kraje se informovala o půjčkách na nové kotle. Ty by měly poskytovat zájemcům o kotlíkové dotace přímo obce a města. V Ústeckém kraji bude na půjčky připravených 170 milionů korun. Zhruba stejná částka pak bude k dispozici přímo na kotlíkové dotace.

„Jsou tam lidé, kteří nemají peníze na to, aby to dofinancovali. Myslím si proto, že se ta půjčka bude hodit. Počítám s tím, že aspoň 10, 20 domácností z naší obce by se mohlo zapojit,“ uvedla po školení pro zástupce měst a obcí nezávislá starostka Slatiny na Litoměřicku Dana Stránská.

Půjčky na spolufinancování tzv. kotlíkových dotací jsou určené právě pro ty zájemce, kteří nemají peněz na zbyt.

Lidem budou půjčky poskytovat přímo obce, které si musí zjistit, kolik lidí by o ně mělo zájem. Následně se s požadovanou částkou obrátí na ministerstvo životního prostředí.

„Poskytování až 100 % nákladu té půjčky, bavíme se o půjče mezi obcí a tou fyzickou osobou. 0 % povinně úrok, lze kdykoli splatit, a tak dále. Maximální měsíční splátka 2 000 korun, doba splácení až 10 let,“ vysvětlil na semináři pro starosty obcí Leo Steiner z ministerstva.

Pokud budou obce chtít, vrácené peníze můžou využít na vlastní projekty

Slatina na Litoměřicku už má představu, na co by peníze chtěla použít. „Pokud by šlo dofinancovat už rozdělaný program, tak bychom chtěli dodělat kanalizaci. Jsme malá obec, 280 obyvatel, takže nemáme peněz nazbyt. Pokud to nepůjde, tak zkusíme investovat do zeleně, nebo do dešťovky,“ uzavírá starostka obce Dana Stránská.

Na půjčky je v Ústeckém kraji vyčleněno 170 milionů korun. Zhruba stejná částka půjde i na vlastní kotlíkové dotace.

S příjmem žádostí o dotace, a to v elektronické podobě, začne kraj v polovině září. Půjčky na spolufinancování kotlíkových dotací pak musí lidé řešit se svojí obcí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související