Zájem o Milostivé léto je zatím v Ústeckém kraji menší. Lidi spíš zajímá, jak bojovat s rostoucími cenami potravin a energií

4. říjen 2022 14:14

V Ústeckém kraji je zatím menší zájem druhé kolo akce s názvem Milostivé léto. Lidé se při ní mohou zbavit svých dluhů vůči veřejnoprávním organizacím, jako jsou třeba obce, dopravní podniky nebo zdravotní pojišťovny.

Pokud dlužník zaplatí původní dlužnou částku, takzvanou jistinu, pak jsou mu odpuštěny sankce, úroky z prodlení a další náklady.

Podle některých dluhových poraden ale narůstá ale počet lidí, kteří se dostávají do finančních problémů kvůli rostoucím cenám energií a potravin.

Jednou z nich je poradna v Klášterci nad Ohří, kterou provozuje organizace Naděje. Tam zájem o poradenství v souvislosti s růstem cen a energií podle sociální pracovnice a poradkyně Jany Ullmanové vzrostl až o 70 procent. Na tamní poradnu se obracejí většinou starší lidé, a to telefonicky. Zájem o rady mají i ti, kteří žijí ve vyloučených lokalitách. Ptají se na možnou pomoc, na to, kam a na koho se obrátit a jaké dávky státní podpory případně mohou čerpat. Zájem o služby klášterecké poradny přitom podle Ullmanové postupně narůstá už od jara.

Podle Weroniky Lipšové z děčínské poradny Člověka v tísni se na tamní poradnu obracejí lidé hlavně telefonicky, a to zejména kvůli rostoucím cenám potravin a energií. Poradkyně klientům pak radí, co mají dělat dál, případně jak využít vládní program Deštník proti drahotě.

Dlužníky trápí rostoucí ceny

Druhý ročník Milostivého léta běží od září. Zatím to ale vypadá, že první ročník akce měl větší ohlas. V loňském roce se například v Klášterci přibližně 50 lidí aktivně zajímalo, co mohou dělat pro umoření dluhů a devět z nich se dluhu zbavilo úplně. Letos je přístup lidí jiný. Podle poradců převládá potřeba řešit palčivější problémy, kterými jsou právě ceny energií.

Kláštereckou poradnu zatím vyhledalo asi 20 lidí, kteří měli zájem o informace týkající se Milostivého léta, pouze dva z nich se ale zbavili nebo zbavují svého dluhu.

Podobné je to i občanské poradně v Děčíně. Podle tamní poradkyně Jarmily Dlouhé je zájem o druhé kolo Milostivého léta mezi klienty minimální. Lidé si teď nemohou dovolit zaplatit jistinu, tedy svůj původní dluh.

Na stejný problém upozorňují v poradně Městských sociálních služeb v Chomutově a v mostecké pobočce Diakonie. Naopak podle Weroniky Lipšové z dluhové poradny v Děčíně je zájem o oddlužení podobný jako v loňském roce – větší nápor zájemců tam teprve očekávají.

Akce Milostivé Léto II potrvá až do konce listopadu.

Spustit audio

Související