Dluhovým poradnám v Mostě a Chomutově se už ozvali první zájemci o Milostivé léto II

8. září 2022 12:06

Do dluhových poraden v Mostě a Chomutově už přicházejí první zájemci o druhé kolo akce nazvané Milostivé léto. Vyhlásil ji stát a umožňuje dlužníkům se zbavit některých vysokých úroků. Poradny se ale obávají toho, že lidé dají v současné před zaplacením svých původních dluhů přednost úsporám na platby za energie.

„Druhé kolo Milostivého léta je možná lepší v tom, že usnadní komunikaci s exekutorem. Tomu exekutorovi teď vzniká povinnost tomu dlužníkovi odpovědět do 15 dnů od té žádosti. Pokud by v té lhůtě neodpověděl, tak se o ty zmeškané dny ta lhůta tomu dlužníkovi prodlouží,“ vysvětluje hlavní novinku druhého kola Milostivého léta Lada Šůlaková z dluhové poradny Diakonie v Mostě.

Týden od vyhlášení oddlužovací akce už se na postup informovalo několik zájemců. Jestli ale bude o současné Milostivé léto stejný zájem jako o to první, to si netroufá odhadnout.

„Ono se to těžko předvídá. Je potřeba vzít v úvahu i to, jaká je současná ekonomická situace – to, si myslím, bude hodně lidí zohledňovat. Teď mám na mysli tu inflaci a nárůst cen energií. Je potřeba si zvážit náklady té domácnosti a možnost vyvázat se z těchto exekucí,“ shrnuje Lada Šůlaková.

Milostivé léto využije kvůli inflaci a cenám energií zřejmě méně lidí

Podmínkou zapojení se do Milostivého léta je totiž mít dostatek financí na uhrazení dlužné jistiny.

Podle Marcely Rajsiglové z dluhové poradny Městských sociálních služeb v Chomutově si lidé takto naspořené peníze s největší pravděpodobností raději ponechají na hrazení účtů za energie.

„Zaznívá to i od kolegů z jiných občanských poraden, že v tomto roce bude asi zájem menší z důvodů té ekonomické krize, která právě je. Lidé v současnosti řeší především to, aby měli finance na zvládnutí zajištění životních potřeb pro sebe a své rodiny,“ komentuje současnou situaci Rajsiglová.

Problémem Milostivého léta II tak může být podle ní načasování celé akce: „To načasování akce od září do listopadu, v čase, kdy jdou děti do školy, není úplně šťastné. Nemyslím si, že by to bylo špatně koncipováno, bohužel to teď ale není úplně nejvhodnější vzhledem k té ekonomické krizi,“ dodává Marcela Rajsiglová.

Milostivé léto II končí 30. listopadu. Lidé se díky němu mohou zbavit sankcí a úroků u veřejnoprávních společností, jako jsou dopravní podniky, Český rozhlas a Česká televize, ČEZ nebo nemocnice.

autor: Jan Beneš
Spustit audio