Začíná Milostivé léto – do konce listopadu se lidé mohou zbavit exekucí zaplacením původního dluhu

1. září 2022 12:50

Dlužníci mají další šanci se zbavit části svých exekucí. 1. září začíná druhá etapa oddlužovací akce s názvem Milostivé léto.

Podmínkou je zaplatit do konce listopadu původní dluh a poplatek exekutovi za oddlužení. Této možnosti chce využít i 31letý Lukáš z Děčína. Donedávna netušil, že má osm exekucí.

„Až teď, tady do práce v Děčíně, mi začaly chodit exekuce, které jsou třeba z roku 2010 nebo 2012. O nich jsem ani nevěděl. Nechal jsem si proto projet na České poště své dluhy, a tam mi to vyšlo negativní. Nakonec jsem zjistil, že dlužím telefonním operátorům, jako je T-Mobile a Vodafone, pak je tam VZP…“ popisuje Lukáš.

Chtěl by založit rodinu, ale ne s dluhy. Obrátil se proto na děčínskou poradnu organizace Člověk v tísni. Nejdřív bude muset zjistit přesně, kolik a komu dluží. Nově může třeba požádat exekutory o elektronický spis.

Nové Milostivé léto přináší oproti původnímu několik změn

Poradkyně Weronika Lipšová vítá i další změny oproti minulému Milostivému létu: „V této vlně lze splatit i pokuty a sankce, což při první vlně nebylo. Dokonce je tentokrát daná i lhůta na odpověď exekutora. To také při prvním kole nebylo, a tak se lidé strachovali, že jim nestihnou odpovědět.“

Lidé totiž původní dluhy musí zaplatit v určité lhůtě, tentokrát do konce listopadu. S tím počítá i Lukáš z Děčína: „Nějakou rezervu člověk má – ne snad statisíce nebo tak, ale jsem připraven zaplatit nějaké ty základní jistiny. Uvidíme samozřejmě, kolik to bude a jak to bude vycházet,“ dodává.

Na další výdaje z výplaty Lukášovi moc nezbývá – tři měsíce mu exekutoři strhávají 10 000 korun měsíčně. „Zůstává mi tak necelých 13 000 korun, a s tím se nedá vyžít,“ krčí rameny Lukáš.

Není jediný, kdo oslovil Weroniku Lipšovou z Člověka v tísni. V první vlně Milostivého léta pomáhala zhruba 50 lidem.

„Teď už se také začínáme blížit k tomuto číslu. Zájem je velký – hlásí se dokonce i lidé z okolních měst, jako je Varnsdorf, Rumburk nebo Úst nad Labem,“ shrnula dluhová poradkyně Weronika Lipšová.

Spustit audio

Související