Dluhové poradny na Mostecku a Chomutovsku očekávají po zdražení energií příliv klientů

18. říjen 2021 14:55

Ceny tepla v příštím roce zřejmě výrazně stoupnou. Uvádí to Teplárenské sdružení České republiky s odvoláním na růst cen plynu, černého uhlí a emisních povolenek. Dluhové poradny na Mostecku a Chomutovsku se proto obávají, že přibyde lidí, kteří po zvýšení nákladů na domácnost nebudou moci splácet své dluhy.

Na Mostecku by si lidé žijící v panelových domech zatím měli za teplo připlatit ročně o zhruba tisíc korun.

„Jsem starodůchodce, je mi 78 let, tak to vnímám blbě. Neuvažuji zatím o nějakém jiném dodavateli – myslím si totiž, že to bude všude drahé,“ komentuje pan Petr z Kadaně na Chomutovsku zdražování energií.

Bydlí sám v bytě, po zdražení tepla v příštím roce by mohl ročně zaplatit až o 1 000 korun více než letos. „Když ty důchody budou aspoň takové jak letos, tak to nějak zvládnu,“ věří.

S velkými obavami vyhlížejí zdražení energií v příštím roce dluhové poradny. V Chomutově i v Mostě očekávají příliv klientů, kterým zdražení energií zkomplikuje splácení dluhů.

„Bohužel dojde k tomu, že lidé, kteří jsou už nyní na pokraji svých finančních možností, nebo se snaží platit své dluhy podle možností, tak do té dluhové pasti spadnou,“ komentuje situaci Marcela Rajsiglová z dluhové poradny v Chomutově.

Nejohroženější jsou podle ní lidé z nízkými příjmy. „Ať už jde o samoživitele, nebo o osoby s nízkou kvalifikací – těch se to, myslím, dotkne výrazně,“ dodává Rajsiglová.

Severočeská teplárenská na  Mostecku letos ceny zvedat nebude

Severočeská teplárenská zásobuje teplem asi 30 tisíc domácností na Mostecku. V letošním roce už zvedat ceny nebude. V příštím to zatím vypadá na zdražení do výše inflace, tedy aktuálně o 4 procenta. „Pokud nenastane nic nepředpokládaného, tak víme, že budeme zvedat cenu tepla pouze o míru inflace,“ potvrzuje ředitel společnosti Petr Horák.

Pokud porostou ceny emisních povolenek a s nimi i ceny uhlí a plynu, může podle ředitele Petra Horáka Severočeská teplárenská zdražit i v průběhu příštího roku.

„Kdyby se ta povolenka nezastavila na nějaké rozumné míře a startovala dál, tak to už nejsme schopni kompenzovat v té základní ceně, v té inflaci. Pak už bychom museli přistoupit k přeúčtování tepla a přenést tu zátěž i na zákazníky,“ doplnil Horák.

Během letošní zimy by se, podle vedení Severočeské teplárenské, více než o inflaci na Mostecku teplo zdražovat nemělo.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související