Chomutovská dluhová poradna eviduje nárůst počtu lidí, kteří se dostávají do finančních problémů kvůli zdražení energií

1. únor 2022 13:52

Pracovníci dluhové poradny v Chomutově řeší stále častěji případy, ve kterých lidé kvůli zdražení energií nedokáží dodržovat své finanční závazky. Jde převážně o seniory. I když mají vyšší důchody, dražší zálohy za energie jim komplikují život. Ostatní dluhové poradny v kraji zatím podobné případy nezaznamenaly, očekávají je až v průběhu roku.

„Klienti se dostávají do situace, kdy jim po zdražení těch nákladů na bydlení zbývá méně finančních prostředků na zajištění ostatních základních životních potřeb, ať už jsou to potraviny nebo léky, a samozřejmě také na hrazení jejich závazků,“ shrnuje Marcela Rajsiglová z dluhové poradny v Chomutově.

Podle ní se do problémů častěji dostávají starší lidé. „Často se stává, že přijde senior, který dosud hradil řádně své závazky, ale i když mu byl valorizován důchod, tak se mu zvýšily ty náklady na život tak, že není schopen své závazky řádně hradit – a tak se dostává do platební neschopnosti,“ přibližuje Rajsiglová.

Podle ní od konce minulého roku takových případů v Chomutově výrazně přibývá. „Po Vánocích je ten nárůst poměrně velký. Jsou to určitě jednotky týdně, možná desítky měsíčně,“ dodává Rajsiglová.

Pro někoho by mohl být východiskem příspěvek na bydlení

A jak dluhová poradna pomáhá řešit případy, kdy lidem nezbývají peníze po zaplacení záloh na energie?

„Snažíme se nejdřív s klientem udělat nějaký finanční rozbor jeho situace a najít pro něj optimální řešení. Pokud to lze, snažíme se klientům doporučit, aby si podali příspěvek na bydlení, který se v současné době otevírá ve větší skupině lidí,“ říká Marcela Rajsiglová z chomutovské dluhové poradny.

Pokud nepomůže ani příspěvek na bydlení, mohou lidé v potížích požádat o vyhlášení insolvence.

Zajímavé je, že tento problém zatím řeší zatím jen v Chomutově. V Poradně při finanční tísni v Ústí nad Labem podle jejího pracovníka Jiřího Hadaše očekávají, že se na ně lidé kvůli zdražení energií začnou obracet během roku.

„V Ústí nad Labem prozatím neevidujeme zvýšený počet klientů v souvislosti s cenami energií. Očekáváme spíš, že k tomu navýšení klientů dojde během letošního roku, až budou lidem postupně docházet vyúčtování a měnit se jim výše záloh pro další období,“ shrnul Hodaš.

Stejně jako v Ústí nad Labem to mají v Mostě – ani tam zatím dluhová poradna neřešila potíže klientů, kterým život komplikují dražší energie.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související