Domovy v Ústeckém kraji řeší, jak pokryjí zvýšení cen energií. Někde tak senioři zřejmě přijdou o svačiny

4. listopad 2021 14:14

Domovy pro seniory na Mostecku a Chomutovsku hledají způsob, jak vyřešit skokový nárůst cen plynu a elektřiny. Maximální výši platby za pobyt klientů určuje zákon o sociálních službách. Protože se tato částka nezvýšila od roku 2014, většina domovů už teď využívá její horní hranice.

Někde zvažují, že ušetří na nabídce stravování. Soukromá zařízení mohou zase zvednout příplatky za služby.

„Tady v Ústeckém kraji je písemně avizováno zdražení elektřiny o 52 procent, zemního plynu pak o 46 procent,“ spočítal, o kolik budou dražší energie, Vladimír Vopelka, ředitel domova pro seniory v Litvínově na Mostecku a předseda Asociace poskytovatelů sociálních služeb Ústeckého kraje.

Zvýšit ceny za pobyt v domovech pro seniory neumožňuje zákon o sociálních službách. „Vyhláška, která stanovuje maximální úhrady za pobyt, což je 210 korun za den, a za stravu, což je 170 korun za den, nebyla změněna od roku 2014,“ vysvětluje Vopelka.

Možné je tedy podle něj šetřit na provozních nákladech, například na stravování. „Některá zařízení, teď mluvím o Ústecké kraji, přecházejí pouze na zákonnou stravu – to znamená, že odbourávají svačiny,“ dodává Vladimír Vopelka.

Zdražení energií jde řešit navýšením rozpočtu, nebo zhoršením kvality služeb

I podle ředitelky Městských sociálních služeb v Chomutově Aleny Tölgové je možné řešit zdražení energií buď navýšením rozpočtu, což musí udělat zřizovatel, tedy města nebo kraje, anebo zhoršením kvality poskytovaných služeb.

„Kvalita služeb by se dala zhoršit například snížením počtu zaměstnanců – především v té přímé péči. Dala by se snížit třeba i nějakou úpravou stravovacích norem a tak dále. To jsou ale všechno cesty, které opravdu poškozují toho přímého klienta. Kvalitní organizace by na tohle nikdy neměla přistoupit,“ konstatuje Töglová.

Ústecký kraj i město Chomutov, podle vedení domovů seniorů, přispějí na hrazení cen energií navýšením jejich rozpočtů. Až na zmíněné zrušení svačin v některých městských a krajských domovech pro seniory, by se klientů zvýšení cen energií nemělo dotknout.

V soukromých domovech pro seniory se bude zdražovat

Jiná situace ale může nastat v soukromých zařízeních. I tam musí dodržet maximální cenu za ubytování a stravu, mohou ale navýšit příplatky za služby.

Ředitel soukromého Domova Alzheimer v Mostě Zbyněk Gembiczki připouští, že jde o způsob řešení: „Předpoklad zvýšení ceny tam bude – v průměru počítám o 20 až 30 korun pro klienta na den.“

Se zvýšením ceny v Domově Alzheimer v Mostě chtějí počkat na únor nebo březen. Vodítkem má být například valorizace důchodů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související