Zahradní sekačky. Jakou si vybrat?

6. květen 2013

Venku už se všechno zelená a růst začíná i trávník v okolí našeho domu, na zahrádce i před chalupou. Je jasné že, jestli ho chceme mít pěkný a hustý, musí se pravidelně sekat. Kosu už dnes používá jen zubatá a tak nám. Která rotační sekačka je pro vás nejlepší?

Rozhodovat bude samozřejmě hlavně cena, ale dalším důležitým faktorem je i velikost plochy, o kterou se staráte. Sekat trávník elektrickou sekačkou s malým výkonem na rozlehlém pozemku je jako jít do kamenolomu s malým kladívkem. Na druhou stranu na malý zatravněný plácek na zahradě, na kterém se v létě opalujete, bude právě taková sekačka úplně stačit.

Možná si teď říkáte - elektrickou sekačku bych si nikdy nekoupil. Její velkou výhodou oproti motorové je mnohem tišší chod. Jestli si o víkendech jezdíte odpočinout na chalupu, určitě dobře víte, jak to vypadá, když několik sousedů vytáhne sekačky a vám připadá, že jste uprostřed motokrosových závodů.

Další výhodou elektrikou poháněných sekaček je téměř bezúdržbový provoz. Díky moderním motorům navíc klesá i spotřeba. Na trhu najdeme rotační sekačky s příkonem 650 wattů ovšem s výkonem 1400 wattů.

Další výhodou je i nízká hmotnost, takže je sami naložíte do auta a odvezete kamkoliv. Některé nové modely elektrických sekaček mají už i pojezd a tak je nemusíte tlačit, ale jen udávat směr. Největší nevýhodou tak zůstává jen kabel, který při sekání neustále musíte tahat za sebou. To ovšem začali řešit v poslední době vestavěné akumulátory.

Sekačky se spalovacím motorem udělají samozřejmě mnohem víc práce, jsou výkonnější a vhodnější do členitého terénu. Pojezd najdete už téměř u všech modelů, na druhou stranu jsou mnohem hlučnější a hlavně - stojí mnohem víc než ty elektrické.

Výrobci motorových sekaček se v posledních letech předhánějí v komfortu, který takové stroje nabízejí. Najdete na nich měkké rukojeti, automatické převodovky pojezdu, zadní i boční odhoz na obě strany nebo startování pomocí klíčku jako v autě. Dražší modely zvládnou i mulčování a díky velkým sběrným košům nebudete muset tak často přerušovat práci.

Nejlevnější elektrickou rotační sekačku koupíte už v ceně kolem tisícikorunu. Jestli ale chcete, aby chvíli vydržela a odvedla svojí práci, zaplatíte tak tři až čtyři tisíce korun. Na této částce začínají ceny benzinových sekaček. Dražší modely pak stojí kolem dvanácti tisíc. Za sekačku která připomíná vozy formule jedna a používá i stejné materiály dáte ale i více než 17 tisíc.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.