Zahrádkářské poradna: Jak vybrat kultivátor?

7. duben 2014

S příchodem jara je na zahradě spousta práce a mezi nejméně oblíbené činnosti patří určitě rytí. Napadlo vás, že by tu práci za vás udělal někdo jiný, třeba šikovný stroj?

Kultivátor, někdy narazíte i na název rotavátor, nám může ušetřit, především na začátku zahrádkářské sezóny, hodně práce.

Před návštěvou prodejny si musíte položit základní otázku - jak velký pozemek chcete obdělávat? Na zahrádce nebo pár záhoncích u domu vám bude stačit malý, cenově dostupný, kultivátor s elektrickým motorem. Dostatečně zkypří půdu, upraví jí před setbou nebo zapracuje do země hnojiva a rašelinu. Vybírat můžete mezi šířkou záběru, od zhruba 30 do 50 centimetrů, a výkonem motoru.

Některé modely jsou opatřeny akumulátorem, a tak nebudete muset za sebou vláčet kabel. Nejlevnější elektrický kultivátor koupíte už za necelé dva tisíce.

Vyšší výkon, ale hlavně možnost připojit různé příslušenství, nabídnou kultivátory s benzínovým motorem. U této kategorie začínají ceny zhruba na pěti tisících, a to ještě musíte připočítat další investice za příslušenství. Tyto stroje toho ovšem zvládnou mnohem víc a používat se tak dají vlastně celoročně.

Jednoduše řečeno je to motor s jednou nápravou a řídítky, dražší modely bývají tří rychlostní - včetně zpátečky. Na nápravu se dají přimontovat nože na zkypření a obdělání půdy, po výměně za kola připojíte na vývod z motoru další příslušenství. Obratem tak z kultivátoru máte bubnovou sekačku, se kterou zkrotíte i velkou louku u vaší chalupy.

Samozřejmostí je pluh a další příslušenství na úpravu půdy. Po připojení vozíku odvezete všechno možné a v zimě se bude určitě hodit sněhová fréza.

Příslušenství postupně přibývá a v budoucnu půjde kultivátor přeměnit například na elektrocentrálu. U těchto pomocníků se už ale pohybujeme v trochu jiné cenové hladině, proto raději počítejte s investicí několik desítek tisíc korun.

autor: Milan Král
Spustit audio