Zahrádkářská poradna: Jak vybrat zahradní nábytek?

28. březen 2014

Zahradní nábytek můžete mít dneska prakticky z čehokoliv - z betonu, plastu, kovu i exotického dřeva - záleží na našem vkusu a taky peněžence. Nabídka je obrovská a tak bude hodně těžké se rozhodnout. Podle čeho vybírat?

Je jasné, že o koupi zahradního nábytku bude nejvíc rozhodovat naše peněženka. U tohoto sortimentu ale rozhodně platí, že čím dražší je, tím vydrží déle. Na výběr jsou tři druhy materiálu, které jsou často navzájem kombinovány - plast, dřevo a kov.

Zajímavostí je, že se zahradní nábytek vyrábí i z betonu - jde ovšem o zakázkovou výrobu k domům, ke kterým se hodí.

Plastový nábytek je stále nejpopulárnější, a to kvůli ceně. Vydrží ovšem velmi krátce. Na trhu se dají ale najít i kousky, které jsou z kvalitního plastu a něco vydrží, cena je potom o něco vyšší. Údržba je jednoduchá - na zimu je ale potřeba plastový nábytek schovat do tepla.

Na zahradu patří rozhodně přírodní materiály, a tak je po levném plastu v oblibě dřevo. U levnějších, domácích dřevin, jako je třeba borovice, počítejte s častou údržbou. Jestli budete chtít, aby vám nábytek sloužil několik sezón, budete často brousit a lakovat.

Nemáte-li doma kutila, investujte do exotických dřevin. Tady rozhodně vede teak. Nábytek z takového materiálu můžete nechat venku celoročně. Časem jen získá zajímavou šedostříbrnou patinu, které se ale dá zabránit nátěrem pomocí teakového oleje. Jedno křeslo ale může stát i několik tisíc korun. O něco levněji vyjde nábytek z dřeva severské borovice, meranti, nebo vodního hyacintu.

U kovového zahradního nábytku narazíte často na hliník, a to jednak kvůli váze, ale také kvůli životnosti. Hliník je často kombinován s plastem, dřevem nebo plátnem z umělých vláken.

Samostatnou kapitolu zahradního nábytku tvoří umělý ratan, který vypadá také velmi elegantně. Jde o nábytek, který vám na zahradě či terase bude dělat radost celý rok - pozor ale na kvalitu! Nejkvalitnější umělé výplety jsou například od firem Viro, Rehau nebo VinTech. Když vám prodejce nebude schopen odpovědět na druh výpletu, jděte jinam.

Důležitá je i konstrukce. Dřevěná je absolutně nevhodná, kovová začne časem reznout, a tak je nejlepší hliníková nebo lépe duralová.

Nakonec pár tipů k nákupu. Delší záruční doba může naznačovat delší životnost. Ptejte se, jestli je polstrování v ceně. U židlí pozor na nohy, úzké se budou bořit do trávy, kovové zase ničí dlažbu. Dopředu si také rozmyslete, k čemu budete zahradní nábytek používat. V ratanové pohovce se například dobře lenoší, ale špatně stoluje.

autor: Milan Král
Spustit audio