Záhadný amyloid, marné hledání léku na Alzheimerovu chorobu, peklo na Venuši a plány na její výzkum

27. únor 2023

Tajemství Alzheimerovy choroby, 2. část: Hledání léků (4:15) – Procházka březnovou oblohou, s poznámkou o třech typech jara (18:38) – Peklo na Venuši a nové sondy (25:22)

V úvodním přehledu zajímavostí se dozvíte, jaká rizika pro přírodu představuje hlubokomořská těžba surovin, o které se mluví stále častěji, povíme si, jak dopadlo přepočítávání japonských ostrovů, představíme objev nové jeskyně v Moravském krasu, díky němuž je podzemní systém Amatérské jeskyně zase o něco delší a budeme se věnovat potížím ruské zásobovací lodi u Mezinárodní vesmírné stanice – včetně informací o ruských plánech další účasti na tomto mezinárodním projektu.

Tajemný protein a marné hledání léku

Starý muž

V roce 1907 popsal německý psychiatr a neuropatolog Alois Alzheimer symptomy onemocnění, které později jeho slavný kolega psychiatr Emil Kraepelin nazval Alzheimerovou chorobou. Jedná se o neurodegenerativní onemocnění mozku, které se projevuje ubýváním nervových buněk a v souvislosti s tím postupnou ztrátou paměti a vzpomínek, dezorientací v čase i prostoru a v závěru naprostým rozpadem osobnosti. Nejběžnější je tzv. sporadická forma nemoci, která přichází často z čistého nebe a její příčiny jsou neznámé. Mnohem vzácnější je tzv. familiární Alzheimerova choroba, která je podmíněna geneticky; je tedy dědičná. Jak už jsme si říkali před týdnem, Alzheimerova choroba je velkým strašákem zejména pro osoby pokročilejšího věku. Přestože ji známe tak dlouho, nevíme přesně co ji způsobuje, a proto na ni nemáme žádný účinný lék.

stará dáma, paní, žena, důchodkyně, vozík, žena na vozíku

Za hlavní podezřelé ve věci Alzheimerovy choroby jsou považovány dva proteiny, které se nemocným hromadí v mozku: amyloid beta a tau protein. O tau proteinu jsme se bavili před týdnem. Dozvěděli jsme se, že je součástí buněčné kostry, kde stabilizuje takzvané mikrotubuly, které buňku vyztužují a zároveň fungují jako jakési dopravní tepny. Pokud z nějakého důvodu přestane tau protein u nervové buňky plnit svou normální funkci, buňka přijde o kostru a tau protein se v mozku začne shlukovat. Dnes se budeme věnovat hromadění amyloidu beta, který se v mozku postiženém Alzheimerovou chorobou nachází vesměs v podobě typických plaků. K čemu nám vůbec za normálních okolností tenhle protein je; proč ho v sobě máme? Hovoří biolog a popularizátor vědy Tomáš Petrásek z Fyziologického ústavu Akademie věd České republiky a Národního ústavu duševního zdraví.

Jak je u nás Alzheimerova choroba rozšířená? Kolik lidí ji má – a přibývá jich? Jak to v současnosti vypadá s léky na Alzheimerovu chorobu? Už jsme si řekli, že nějaký opravdu účinný zatím bohužel není k mání. Pomáhají některé léky aspoň trochu? A co naše osobní prevence. Jak bychom měli žít a na co skutečně dbát?

Peklo na Venuši

Planeta Venuše

Na přelomu dvacátých a třicátých let začne nová éra výzkumu Sluneční soustavy. Bude to éra Venuše. Americká NASA vyšle k této planetě kosmické sondy DAVINCI+ a VERITAS. Evropská kosmická agentura ESA chystá sondu EnVision. Nebudou mít lehkou práci – povrch Venuše je extrémně nepřátelský svět, do kterého se zatím pozemským sondám podařilo jen nahlédnout. Drtí jej obrovský tlak husté atmosféry a spaluje nepředstavitelný žár. Planeta Venuše je přitom skoro stejně velká jako naše Země; dalo by se říci, že je to její rodná sestra. I ona měla možná kdysi pevniny, moře a oceány – jenže pak se něco zvrtlo. Nemohlo by se totéž stát i nám? Odpověď by vědci rádi našli právě pod mračny Venuše.

Tajemným kruhovým objektům o průměru několika desítek kilometrů a více než kilometrové výšce nad okolním terénem Venuše se přezdívá „palačinky“. Mozaika z radarových dat, dodaných sondou Magellan

Jak to na povrchu Venuše vypadá? Vyskytuje se tam kromě běžných útvarů i něco neobvyklého? Pokud to skutečně na Venuši kdysi vypadalo jako na Zemi, co způsobilo, že se tehdejší venušský „ráj“ proměnil v dnešní peklo? Co všechno potřebují vědci prozkoumat, aby zjistili, co se kdysi na planetě stalo, co se tam děje dnes a jak by se Venuše mohla vyvíjet dál? Ptali jsme se vulkanologa a planetologa Petra Brože z Oddělení geodynamiky Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky v Praze.

Spustit audio

Související