Zachránila své majitelce několikrát život. A dělá to dál…

19. červen 2018

Fenka americké kolie začala své majitelce sama od sebe nosit „dýchátko“, a aniž by ji to někdo učil, upozorňuje svoji paničku, že se jí blíží astmatický záchvat. Při něm majitelku zalehne, aby si žena neublížila, a štěkotem přivolává rodinu.

Taková inteligence a empatie jsou u psa zcela mimořádné. Někdy se takto jako asistenční psi cvičí labradoři, ale fenka americké kolie to začala dělat sama od sebe.

„Onemocněla jsem a fenka po několika mých astmatických záchvatech zjistila, že mi pomáhá dýchatko,“ říká majitelka a chovatelka amerických kolií Lucie Andrysíková. „Tak ho začala nosit. Bez výcviku. Tolik mi chtěla pomoct, že začala nosit.“

To ale není všechno, co fena pro svoji paničku dělá. „Začala mě varovat před epileptickými záchvaty, postupně jsme to vypilovávaly a po třech letech mě už spolehlivě varovala čtvrthodinu až půlhodinu před mým epileptickým záchvatem.“

Jak takové varování vypadá? Fena zneklidní, začne kolem majitelky pobíhat, kňourat a naříkat, a snaží se majitelku zalehnout. Rodině dává fena štěkáním najevo, že se něco děje.

„Ze začátku jsem vůbec netušila, co fenka chce, proč si na mě lehá, proč mě budí… Byla jsem na ní protivná,“ s úsměvem vzpomíná Lucie Andrysýková. „Potom jsem zjistila, že mě budí ze spánku právě proto, že vycítila, že mi přichází záchvat.“

Americké kolie byly původně šlechtěny pro práci: chovaly se u stád ovcí nebo sobů, využívaly se do tahu jako saňoví psi. „Do společnosti“ se dostaly, protože se zalíbily prezidentům Spojených států a ukazovaly se s nimi jejich manželky.

Chcete klidnější americkou kolii? Vyberte si psa, ale počítejte, že stejně potřebuje spoustu pohybu!

Být aktivní, to zůstalo americkým koliím do dneška. Temperamentnější jsou fenky a psi jsou klidnější, ale vzhledem k fyzickým dispozicím prý vydrží déle pracovat psi – fenky se dříve unaví.

Rozhodně počítejte s tím, že tohle zvíře pohyb potřebuje. Je to atlet: psi váží 30 až 40 kilo a měří 60 až 70 centimetrů, feny jsou trochu drobnější – váží 25 až 30 kilo na výšku kolem 60 centimetrů.

Snad ještě víc než pohyb potřebují být americké kolie se svým majitelem. Dají se chovat jako domácí mazlíčci, ale zároveň jsou vynikajícími hlídacími psy. Na rozdíl od jiných plemen hlídají „z domu ven“. To znamená, že nejsou agresivní k majiteli ani k nikomu z rodiny, naopak, od domácích si nechají hodně líbit.

Typický rys tohoto plemene je rozdíl mezi fenkami a pejsky. Psi jsou klidnější a mazlivější, projevují svoji dominanci méně než feny, a víc se fixují na majitele. Fenky americké kolie jsou pěkné čertice: energičtější a nezávislejší na majiteli než psi. Takže vlastně naopak, než jak to u většiny plemen psů známe.

Spustit audio