Záchranáři testují na Ústecku systém randez-vous. Nově za pacienty jezdí kromě nich dalším vozem i doktor

29. listopad 2021 08:41

Zdravotnická záchranná služba zavedla na Ústecku nový systém práce. V rámci tak zvaných rendez-vous jezdí za pacienty jak výjezdová sanita, tak i lékař v osobním voze. Podle vedení Ústeckého kraje jsou díky tomu lékaři rychleji na více místech a částečně se tím řeší i jejich nedostatek.

„Škoda Kodiac nám slouží jako výjezdová skupina RV, to znamená randez-vous,“ shrnuje před ústeckými garážemi záchranářů mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník.

Systém randez-vous používají krajští záchranáři už ve Šluknovském výběžku a dvojici zásahových aut, tedy osobní vůz a sanitu, můžou nově potkávat i lidé na Ústecku.

„Lékařská posádka ve vozidle RV vyjíždí osobním automobilem, jedná se o speciální sanitní vozidlo, které má veškeré vybavení shodné se sanitními vozy, nedisponuje pouze transportními nosítky. Tento systém jsme zavedli v Ústí nad Labem pro ústecký okres, do té doby jsme využívali tu lékařskou posádku v systému RLP – rychlé lékařské pomoci. Ten nový systém nám ale umožňuje větší flexibilitu a mobilitu té lékařské posádky,“ vysvětluje Voleník.

Po Novém roce by měl systém randez-vous začít fungovat i v dalším okresu

„Nejdřív to zkoušíme v Ústí, protože tam je nejvíc výjezdů v celém kraji. Na druhém místě jsou Teplice, takže tam bychom to chtěli spustit 1. ledna 2022,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Radim Laibl z hnutí ANO.

Systémem randez-vous, tedy se samostatnou lékařskou posádkou při výjezdech, se dá podle něj řešit nedostatek lékařů.

„Ten systém nám to zefektivní tak, že ten lékař bude sám vyjíždět k těm případům. Pak může teoreticky jet k dalšímu případu a nechá to na té záchrance, která pak toho pacienta převeze do nemocnice, takže lékař už nebude zafixovaný s tou výjezdovou posádkou, ale obslouží sám větší okres,“ doplnil Radim Laibl.

Pokud se výjezdový systém randez-vous osvědčí, je podle něj možné, že se rozšíří i do dalších míst Ústeckého kraje.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související