Zachovat kino v Krupce na Teplicku chtějí hlavně lidé s menšími televizory, zjistila anketa

14. říjen 2021 19:33

V Krupce na Teplicku pozastavili prodej městského kina. Už druhým rokem nepromítá a město řeší jeho budoucnost. Šanci dalo místním nadšencům, kteří se se zánikem biografu nechtějí smířit. Radnice se na využití kina, které je ve městě od roku 1913, zeptala taky obyvatel města v anketě.

„Zjistili jsme třeba, že ten, kdo má doma větší televizi, doopravdy nechodí do kina – nemá prostě důvod,“ přibližuje výsledky ankety mluvčí Krupky Tomáš Syryčanský. Zároveň upozorňuje, že anketa trvala jen týden, navíc šlo o anonymní názory lidí.

Kino Krupka stojí poblíž náměstí

S názorem, že by se areál kina neměl prodávat, se ztotožňuje někdejší vedoucí kina, Jiří Balej. „Chceme obnovit provoz kina – naším záměrem je vytvoření retrokina, muzea nebo kavárny s edukačními programy, samozřejmě s tou promítací částí, která by nebyla digitalizovaná, ale v původní podobě,“ vysvětluje.

Z městského biografu by mohlo být kinomuzeum

Krupský biograf, který není digitalizovaný, by podle něj mohl být kino-muzeem. Návrh městu předložil spolu s dalším nadšencem, Milošem Štěpánem z Krupky.

„Ten digitál, to je dnes fenomén, kterým se promítají filmy v multiplexech – tou cestou ale my jít nechceme. Chceme zachovat tu tradici promítání na filmových pásech. Miloš Štěpán je světově uznávaný sběratel kinematografických přístrojů – od laterny magiky po ty, řekněme, nejmodernější,“ vysvětluje Balej.

Rada města podle mluvčího Tomáše Syryčanského záměr prodeje pozastavila. „A nabídla k realizaci možnost projektu Jiřího Baleje a Miloše Štěpána, kteří tuto nabídku přijali, protože mají s kinem velké plány. Do 8. listopadu mají připravit jakousi rozvahu a kompletní projekt, co s tím mají v plánu.“

Pomoci by mohla pracovní skupina, jejíž vytvoření navrhuje Jiří Balej.

Spustit audio

Související