Na hrad Krupka se teď dostanete jen pěšky. Stavební firma opravuje opěrnou zeď pod příjezdovou cestou

14. září 2021 09:47

Město Krupka na Teplicku opravuje zřícenou zeď pod hradem. Mohutná kamenná stěna podpírá přístupovou cestu. Návštěvníci se na hrad Krupka s opatrností dostanou, ale jenom pěšky. Hradní nádvoří je teď plné kamenů a suti, a auta tam zatím nemůžou.

„Momentálně děláme kompletní renovaci té staré zdi. Náročné je to v tom, že ten kámen transportujeme jak na tu mezideponii, tak posléze zpátky na tu zeď,“ popisuje stavbyvedoucí Vojtěch Kuda.

Společně se spolupracovníky rozebírají kameny ze zborcené zdi a vysoký svah zpevňují. „Všechno to je ruční práce. Nějaké vzduchové nářadí máme, třeba ty vrtačky nebo sbíječky jsou poháněny na kompresor. Na druhou stranu, když to tady začneme dělat sbíječkou, tak si porušíme to zdivo dál, a ta cesta se nám pak sype a odpadá,“ dodává Kuda.

Oprava opěrné zdi na hradě Krupka

Na zpevnění řemeslníci používají sanační kotvy s ocelovými převážkami, pak natáhnou kari sítě a beton, a potom už nastoupí zedníci a postaví novou zeď z původních kamenů.

Hrad patří městu, které opravu platí ze svého rozpočtu. Podle místostarosty Rostislava Kadlece z KDU-ČSL přesáhne celková cena rekonstrukce 13 milionů korun.

„Nám se bohužel nepodařilo získat vhodný dotační titul. Je to bohužel spojeno také s tím, že město Krupka má 13 tisíc obyvatel a mnoho dotačních titulů je vypisováno do 10 tisíc obyvatel,“ vysvětluje Kadlec.

Oprava ale byla nutná. Už proto, že v těsném sousedství hradu stojí i obytné domy.

„Technologicky je to velmi náročná záležitost – v podstatě od základů, včetně odvodnění, samozřejmě za pečlivého dozoru památkářů,“ dodává místostarosta.

Opěrná zeď a příjezdová cesta mají být opravené do dubna příštího roku. Na hrad se pak zase výletníci, návštěvníci hradní restaurace i svatebčané dostanou bez omezení.

Spustit audio

Související