Začátky rozhlasového vysílání z Ústí nad Labem

15. květen 2010

Psala se léta druhé světové války. V protileteckém krytu v ústecké Mariánské skále byla v té době malá vojenská vysílačka.

Když byl při velkém bombardování Ústí v polovině dubna 1945 zničen městský rozhlas s ampliony v ulicích, význam téhle vojenské vysílačky významně vzrostl. Lidé se z vysílání pravidelně dozvídali o přeletech bombardovacích letadel, o začátku a konci poplachu a o jiných bezpečnostních opatřeních, důležitých pro chod válečného života ve městě. Sedmého května 1945 se v Ústí nad Labem ustavil Revoluční národní výbor. O den později německý vrchní starosta Ústí nad Labem Franz Czermak předal vysílačku v Mariánské skále právě tomuto národnímu výboru. Vladimír Novák, který přijel do Ústí na kole 12. května 1945, u toho nebyl – ale dozvěděl se, že převzetí vojenské vysílačky se zúčastnil jeho příbuzný.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.