Za olympijským ohněm - 9. a 10. den - 19. a 20. březen 2008

6. březen 2008

Tři cyklisté se vydali na kole ze severočeských Litoměřic až do řecké Olympie. Chtějí být u slavnostního zapálení olympijského ohně, které se odehraje o velikonočním pondělí. Cestuje s nimi i náš reportér David Hertl. Trasu cesty a členy týmu najdete v příloze.

9. a 10. den - 19. a 20. březen 2008

Jednodenní přestávka v tomto deníku nebyla způsobena leností, ale tím, že jsem si na palubu trajektu Pasiphae nevzal notebook... Prostě jsem nechtěl tahat ze suterénu dvě tašky, vzal jsem jen jednu. Co se odehrálo ve středu 19. a ve čtvrtek 20. března? Ve středu ráno jsme dojeli z Mestre do přístavu v Benátkách a tři a půl hodiny si počkali na naloďování aut do našeho trajektu. Ten přijel do Benátek s téměř dvouhodinovým zpožděním, což vyvolávalo představu, že s podobným zpožděním i odstartujeme a se stejným opožděním připlujeme do řecké Patry. V tom prvním případě se to skoro podařilo: vyjeli jsme o hodinu a půl, než bylo plánováno. Jízdní řád sliboval odjezd ve 14 hodin, v půl čtvrté jsme vyrazili jako na koni. Zážitky s couváním do útrob trajektu popíšu nikdy jinde a někde jinde. Na chlapce z vesnice mi celá procedura přišla ale neskutečně jednoduchá. Trajekt jsme během třicetihodinové jízdy prozkoumali dokonale; je to svět sám pro sebe. Asi nemá cenu popisovat každý detail, protože pro řadu lidí to bude nošení dříví do lesa. I když... Dnes se do Řecka spíš létá, než jezdí, takže možná by nebylo od věci připomenout, že takový trajekt pojme na tisíc lidí, stovky osobních aut i návěsů. Kromě několika cenově odlišených jídelen je tam několik prodejen, místnost s hracími automaty, bary... Prostě ideální místo pro trávení těch třiceti hodin na cestě, ovšem pokud máte dost peněz. Čtyři deci piva přišly na čtyři eura. V řeckém města Patras jsme přistáli zcela přesně podle jízdního řádu, tedy v 19:30 místního času (oproti našemu je zde o hodinu víc). Než jsme vyjeli z trajektu, bylo osm hodin, tma jak v pytli, a nevím, jaké zkušenosti máte s hledáním hotelu v neznámém městě vy, ale nám to zabralo další půlhodinu. O řeckých řidičích někdy jindy (dopravní značky vodorovné ani svislé patrně nevnímají, blinkly nepoužívají), na závěr malé překvapení: v hotelu, ve kterém jsme večer zakotvili, nás vedle řeckého hoteliéra uvítala jeho slovenská známá, která zde žije přes dvacet let. Zítra nás čeká cesta z Kato Alissos do Amaliady, v sobotu snad už konečně do Olympie.

Reportáže z cesty na slavnostní zapálení olympijského ohně poslouchejte na Českém rozhlase Sever každý den v 8:35 a 15:35.

autor: David Hertl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka