Za necelý měsíc budou obyvatelé Litoměřic rozhodovat o budoucnosti tamní nemocnice. Možná

11. říjen 2019

Necelý měsíc zbývá do referenda o budoucnosti nemocnice v Litoměřicích. Vyvolala ho část veřejnosti a zaměstnanců zdravotnického zařízení, kteří se obávají prodeje nemocnice soukromé firmě.

Podle rozhodnutí zastupitelů mají jít lidé k hlasovacím urnám 8. listopadu. Přípravný výbor pro referendum ale chtěl, aby se plebiscit odehrál až v příštím roce společně s krajskými volbami a obrátil se kvůli tomu na soud.

„Mohu potvrdit, že krajský soud obdržel návrh na vyhlášení místního referenda ve věci nemocnice v Litoměřicích. V současné době probíhá odstraňování vad návrhu – poté má soud 30 dní na to, aby ve věci rozhodl,“ informoval Jiří Barč z ústeckého krajského soudu.

Alena Rožcová z připraveného výboru pro referendum vysvětluje, proč se na krajský soud ohledně plebiscitu obrátili: „Vyzýváme občany, aby se referenda v listopadovém termínu zúčastnili, přestože jde o referendum vyhlášené městem. Budeme ho podporovat – pokud bude platné, bude náš problém vyřešen.“

Pokud by se listopadového referenda zúčastnilo alespoň 35 % zapsaných voličů, bylo by bez ohledu na výsledek platné. V takovém případě by podle Ondřeje Krátošky z ministerstva vnitra nemohlo být opětovné referendum dřív než za dva roky.

S napadením zastupiteli vyhlášeným plebiscitem u soudu nesouhlasí místostarosta Litoměřic a poslanec Karel Krejza z ODS. Podle něj to ztíží vyjednávání o prodeji městské nemocnice kraji. Podle petičního výboru to ale překážkou pro prodej zdravotnického zařízení kraji nebude.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související