Litoměřice: o budoucnosti nemocnice budou obyvatelé města hlasovat 8. listopadu

13. září 2019 10:42

Jaká bude budoucnost litoměřické nemocnice, o tom budou obyvatelé města hlasovat 8. listopadu. Na čtvrtečním jednání o tom rozhodli zastupitelé Litoměřic.

Odmítli přitom původní návrh na plebiscit, jak ho přichystal přípravný výbor. Podle města totiž nebyla dostatečně srozumitelná otázka, na kterou měli obyvatelé města odpovídat. Vedení města se tak ztotožnilo s dřívějším názorem ministerstva vnitra.

Zastupitelé města nakonec schválili vyhlášení referenda s upřesněnou otázkou.

„Navrhli jsme v podstatě úplně stejné referendum, ale s tím, že se tam upřesnily ty definiční pojmy a chceme, aby proběhlo co nejdříve. Tuším, že tam byl termín 8. listopadu,“ vysvětlil senátor a starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč z ODS.

Termín konání referenda sklízí kritiku

Problémem ale bude zřejmě termín konání referenda. Přípravný výbor ho chtěl kvůli vyšší účasti uspořádat v příštím roce s krajskými volbami. Kvůli tomu zvažují napadnutí rozhodnutí zastupitelů u soudu.

„Referendum jsme chtěli s nejbližšími volbami proto, že účast voličů v celé republice je minimální. Otázku jsme konzultovali s Transparency international, tedy s lidmi, kteří mají největší zkušenosti, a prostě nikde v Česku, mimo volby, nebyla účast 35 %,“ zmínila Alena Rožcová z přípravného výboru pro referendum. S rozhodnutím zastupitelů nesouhlasí ani opoziční zastupitel Jiří Adámek z hnutí ANO: „Vůle občanů byla vztažena k tomu, co chtěl přípravný výbor. Myslím si, že kdyby město chtělo uspořádat referendum, mělo na to dostatek času. Obávám se případných soudních tahanic a toho, že to tu naši nemocnici může zacyklit.“

Vedle vyhlášení referenda schválili zastupitelé i pověření radě města, aby vyjednávala s Krajskou zdravotní o převzetí litoměřické nemocnice.

Původní plány města na hledání strategického partnera narazily na odpor zaměstnanců nemocnice i části veřejnosti. Následně se obě strany shodly na převodu zdravotnického zařízení pod kraj.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související