Plány na převod litoměřické nemocnice pod Krajskou zdravotní jsou podle ministra zdravotnictví logické

5. září 2019

Chvílemi zjitřená atmosféra provázela středeční návštěvu ministra zdravotnictví za hnutí ANO Adama Vojtěcha v Litoměřicích. S vedením města, zaměstnanci a s veřejností debatoval o budoucnosti litoměřické nemocnice. Město ji plánuje převést na Krajskou zdravotní. Argumentuje zabezpečením provozu nemocnice na další roky.

Před debatou s občany měl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch schůzku se zaměstnanci nemocnice.

Doktor Vladimír Bárta zhodnotil jeho návštěvu následovně: „Je to politik. Nic jiného jsem nečekal, než ty odpovědi, které přišly. Ale to si můžu pustit v televizi večer. Kdyby se lidi neozvali, tak už jsme prodaní.“

„Nechceme nic jiného, než zajistit nemocnici do budoucích let veškeré zázemí, včetně toho ekonomického a pokud možno i personálního,“ prohlásil na setkání s občany Litoměřic starosta města Ladislav Chlupáč z ODS.

Podle ministra jsou plány města na spojení nemocnice s Krajskou zdravotní logické.

„Pokud už se město rozhodne, a je to jeho zodpovědnost, tak jedinou správnou variantou je podle mě to, aby nemocnice byla součástí struktur kraje a byla zajištěna ta veřejná služba, kterou nemocnice zajišťovat má,“ konstatoval Vojtěch.

S přechodem pod Krajskou zdravotní by souhlasila i lékařka Zdenka Klementová. Podobně podpořilo přechod na 60 jejích lékařských kolegů.

„My samozřejmě jako petiční výbor jsme říkali, že pokud město nebude chtít nemocnici, měla by být v tom veřejnoprávním prostoru, což vítáme,“ shrnula Klementová.

O budoucnosti nemocnice rozhodnou obyvatelé města zřejmě v referendu. O jeho vyhlášení mají příští týden jednat městští zastupitelé.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související