„Ústecký kraj má o litoměřickou nemocnici zájem,“ potvrdil hejtman Ústeckého kraje na setkání s členy petičního výboru

16. květen 2019 09:53

Ústecký kraj je ochotný převzít litoměřickou nemocnici pod Krajskou zdravotní. Takový názor vyslechli od hejtmana členové petičního výboru, kteří bojují proti prodeji městské nemocnice v Litoměřicích. Bojí se omezení péče v případě provozu nemocnice soukromou firmou. Město naopak argumentuje tím, že je provoz zdravotnického zařízení drahý.

Na jednání se členy petičního výboru zopakoval hejtman Ústeckého kraj Oldřich Bubeníček zájem kraje na zachování litoměřické nemocnice.

Pokud by město nechtělo dále svou nemocnici provozovat, Ústecký kraj, prostřednictvím Krajské zdravotní, by ji provozoval, a to zhruba v rozsahu zdravotní péče, která tam je poskytovaná,“ potvrdil hejtman.

Snahou členů petičního výboru je, aby nemocnice zůstala v majetku města. Pokud by o ní ale dál nemělo zájem, souhlasili by s přechodem pod Krajskou zdravotní. Potvrdila to po jednání s hejtmanem vrchní sestra litoměřické nemocnice Alena Rožcová.

Litoměřice hledají nového provozovatele. Pozemky a budovy si ale nechají

Město, které je v jediným vlastníkem nemocnice, argumentuje tím, že její provoz je pro městskou pokladnu nákladný. V případném prodeji chce nabídnout zájemcům 100 % akcií a zbavit se tak jejího vybavení i zaměstnanců. Budovy a pozemky by ale dál zůstaly městu.

Nám jde o to najít dobré řešení jak pro nemocnici a její zaměstnance, tak pro naše občany a pro město. Je to opravdu složitý problém – je v něm spousta emocí. Je potřeba se na něj podívat víc racionálně,“ uvedl před časem místostarosta města a poslanec Karel Krejza z ODS.

Právě s vedením Litoměřic se má ústecký hejtman sejít v pondělí 20. května.

„Panu starostovi připomenu samozřejmě náš návrh, který byl deklarovaný v tam lednovém dopise. Nakonec to říkáme i veřejně, a pan náměstek Rybák byl i na tom mýtinku 1. května v Litoměřicích, kde občanům deklaroval, že kraj je ochoten tu nemocnici provozovat,“ doplnil hejtman Oldřich Bubeníček.

Litoměřičtí by mohli o dalším osudu nemocnice hlasovat v referendu

Členové petičního výboru chtějí o prodeji nemocnice nechat rozhodnout obyvatele Litoměřic. Snaží se totiž o vypsání referenda.

Pod petici, kterou v minulých dnech zorganizovali, se podle Aleny Rožcové podepsalo už na 10 tisíc lidí.

Vlastní rozhodnutí o vyhlášení prodeje litoměřické nemocnice má padnout 13. června na jednání městského zastupitelstva.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související