Do nemocnice v Litoměřicích dorazí ministr zdravotnictví. Bude tam jednat o její budoucnosti

4. září 2019

Do Litoměřic dnes míří ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch. Jednat má o budoucnosti městské nemocnice. Vedení Litoměřic v minulosti zvažovalo, že městský špitál prodá. Po protestech části veřejnosti ale od tohoto plánu upustilo.

Ministr zdravotnictví přijede do Litoměřic odpoledne – postupně má naplánováno několik jednání. Sejde se starostou Ladislavem Chlupáčem z ODS a také s vedením nemocnice. Následovat bude debata se zaměstnanci městského špitálu.

Původně byla na dnešní odpoledne připravená také debata s občany. Město ale tuto akci zrušilo s tím, že lidé se budou moci k otázce budoucnosti nemocnice vyjádřit v referendu.

petiční výbor, který vystupuje proti privatizaci nemocnice, si nicméně naplánoval vlastní debatu s ministrem. Ta má začít zhruba v 16:30 přímo před budovou městské nemocnice.

Vedení Litoměřic původně chtělo nemocnici prodat. Teď hledá jiná řešení

Původně město uvažovalo o prodeji 100 % provozu nemocnice. Pod nového provozovatele by tak přešlo vybavení a zaměstnanci špitálu. Budovy a pozemky měly dál patřit městu. S takovými plány ale nesouhlasila část zaměstnanců nemocnice ani veřejnosti. Obávali se omezení péče v případě, že by provoz nemocnice koupila soukromá firma.

Město nakonec tyto kroky odmítlo. Teď vedení města uvažuje o vstupu strategického partnera do městské akciové společnosti, nebo o převodu litoměřické nemocnice pod Krajskou zdravotní.

Příští týden mají městští zastupitelé také projednat vyhlášení referenda o budoucnosti litoměřické nemocnice. Přípravný výbor chce plebiscit uskutečnit v příštím roce s krajskými volbami.

Podle kuloárních informací by se ale mohlo hlasování uskutečnit už na začátku letošního listopadu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související