Litoměřičtí chtějí o tamní nemocnici rozhodnout v referendu. Podle ministerstva vnitra ale není otázka dostatečně srozumitelná

22. srpen 2019 14:11

Návrh na vyhlášení referenda o budoucnosti nemocnice v Litoměřicích podepsalo víc než 5 400 lidí. Informoval o tom přípravný výbor. Otázka pro plebiscit ale podle ministerstva vnitra není dostatečně srozumitelná, jak určuje zákon. O vyhlášení referenda mají litoměřičtí zastupitelé rozhodnout v polovině září.

„Chcete, aby orgány města Litoměřice bezodkladně zastavily jakoukoli formu převodu vlastnictví či provozování nemocnice v Litoměřicích na jakýkoli soukromoprávní subjekt a zachovaly nemovitosti nemocnice i provozní majetek společnosti Nemocnice Litoměřice, a.s., výhradně ve vlastnictví veřejnoprávního subjektu?“

Tak zní otázka pro navrhované referendum o budoucnosti nemocnice v Litoměřicích. Podle zákona má být otázka pro plebiscit jasná, srozumitelná, a má se na ní dá odpovědět pouze „ano“, nebo „ne“. Taková kritéria navržená otázka podle ministerstva vnitra nesplňuje.

Podle ministerstva vnitra není otázka na plebiscit dostatečně srozumitelná

„V této souvislosti jsme řešili, zda jsou pojmy soukromoprávní' a veřejnoprávní' subjekt dostatečně určité, jednoznačné a srozumitelné pro běžného občana. Dle našeho názoru tomu tak v tomto případě není. Znění navrhované otázky tak v této podobě nepokládáme z pohledu běžného hlasujícího občana za dostatečně srozumitelné,“ Informoval Ondřej Krátoška z ministerstva vnitra s tím, že výklad ministerstva není právně závazný.

Podle členky připraveného výboru pro referendum Aleny Rožcové ale otázka o budoucnosti nemocnice srozumitelná je.

„Já si myslím, že občané jsou lidé, kteří tyto dva pojmy chápou, já bych je nepodceňovala. Myslím si, že skoro 6 000 lidí pochopilo, když podepisovalo referendum, co tato otázka znamená,“ konstatovala Rožcová.

Na konání plebiscitu tak bude přípravný výbor trvat. Musí ale opravit některé formální chyby v návrhu, který chtějí zítra znovu předat městu.

O referendu budou rozhodovat zastupitelé města 12. září

O vyhlášení referenda budou zastupitelé Litoměřic jednat 12. září. Právě zastupitelstvo má možnost návrh na plebiscit odmítnout.

„Pokud dospějeme k názoru, že ta otázka jednoznačná není, osobně budu navrhovat, abychom ji z vůle zastupitelů upravili tak, aby byla jednoznačná, a referendum přesto uskutečnili,“ uvedl místostarosta Litoměřic a poslanec Karel Krejza z ODS.

V takovém případě by se hlasování konalo zřejmě ještě tento rok.

Přípravný výbor pro referendum chce ale plebiscit uskutečnit v příštím roce s krajskými volbami, a to kvůli vyšší účasti hlasujících.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související