Z ústecké Spolchemie unikl chlor

21. duben 2004

Po osmé hodině ráno došlo ve Spolchemii v Ústí nad Labem k úniku chloru. Obyvatelé města dostali informaci o úniku chloru do svých mobilních telefonů. Plyn způsobuje nepříjemný zápach, zdraví obyvatel však není podle mluvčího firmy Zdeňka Rytíře i hasičů a hygieniků ohroženo. "Ovšem mohou působit dráždivě na sliznice dýchacích cest a dále na oční sliznici," říká ředitel krajské hygienické stanice Josef Trmal.

"To byl jednorázový únik z odstaveného zařízení, které se rozebíralo. Byl to velmi krátkodobý lokalizovaný únik malého množství chlóru Kvůli rozptylovým podmínkám se pachová koncentrace dostala i do městské části."

Podle Rytíře byly informovány orgány města i primátor. Ve městě nebyla přijata žádná bezpečnostní opatření. Jak ale potvrdila Vlasta Štěpánová z odboru mimořádných situací ústeckého Magistrátu, přesto informovali ústecké školky a školky, aby zbytečně nevětraly. "Je určitě lepší pokud cítí chlor, aby ven nešli, okno zavřeli, ale během dne by se situace měla zlepšit. V tom případě není nutné přijímat nějaká další opatření."

K dalšímu úniku podle chemičky nedochází a občané mají jen počkat, až se pach rozptýlí. Potvrdil nám to ředitel ústeckých hasičů Josef Kost. "Provedli jsme měření kolem chemičky a koncentrace nedosahují ani třetinových hodnot."

autoři: ark , hau
Spustit audio