Z potravinové banky v Ústeckém kraji rychle mizí jídlo. Před svátky se snaží zásobovat potřebné, kterých přibývá

22. prosinec 2022 09:06

Zásoby v potravinových bankách z podzimní sbírky se před Vánocemi tenčí. I ze skladů v Ústeckém kraji míří do neziskových organizací, kde je předají potřebným. Počet lidí, kterým nezbývá na jídlo kvůli stoupajícím nákladům na živobytí, podle pracovníků roste.

Sklad potravinové banky v Litoměřicích se rychle vyprazdňuje – jídlo míří na Litoměřicko, Ústecko. Teplicko a Děčínsko. Podle ředitelky Potravinové banky v Ústeckém kraji Andrey Marksové je to před Vánocemi obvyklé. Kromě drogerie a trvanlivého jídla tam mají tam i něco navíc.

„Určitě je větší zájem o sladkosti pro děti, vánoční kolekce, čokolády. Sladkosti teď máme především díky firemní sbírce, která teď před Vánoci proběhla v roudnické nemocnici, kdy nám dali 20 kilogramů kolekcí,“ prozradila Marksová.

S tenčícími zásobami se ale podle ní projevuje prakticky trvalý nedostatek některých potravin – například oleje.

Ve skladu potravinové pomoci v Liběšicích mají nouzi o základní trvanlivé potraviny

Na Chomutovsko, Mostecko, Lounsko a také Rakovnicko a Kladensko míří jídlo z potravinové banky společnosti Džbánsko v Liběšicích u Žatce. Podle Čeňka Pospíšila tam mají i čerstvé potraviny, tedy pečivo nebo ovoce a zeleninu. S trvanlivými potravinami jsou na tom podobně jako v litoměřickém skladu – v Liběšicích uvítají i dárce.

„Kdyby někdo chtěl udělat dobrý skutek, tak aktuálně nám chybí takové ty trvanlivé základní potraviny – olej, moka, rýže, těstoviny, konzervy a tak dále,“ shrnul Pospíšil.

Přibývá těch, kteří pomoc potravinových bank vyhledávají

V poslední době přibylo lidí, kteří pomoc potravinových bank potřebují. Třeba v charitě v České Kamenici na Děčínsku se od podzimu zdvojnásobil počet těch, kteří si tam chodí pro jídlo.

„Nejčastěji jsou to samoživitelky a otcové, kteří mají na starosti své děti. Často se teď setkáváme i s případy, kdy přicházejí senioři – lidé, kteří celý život pracovali, ale ten jeden důchod jim nestačí. Velkou část toho důchodu utratí za léky, zbytek za bydlení, energie a na takové ty kvalitnější potraviny už jim nezbývají finance,“ popisuje vedoucí nízkoprahového centra Lucie Kupcová.

V Děčíně provozuje výdejnu potravin Středisko městských služeb – i tam zaznamenali nárůst potřebných. Místní neziskové organizace z děčínské výdejny berou podle zástupkyně vedoucího Petry Hamerské jídlo pro více než 100 dospělých a necelých 100 dětí.

Spustit audio

Související