Litoměřická potravinová banka pomáhá stále více lidem. O víkendu pořádá potravinovou sbírku a prosí o pomoc

11. listopad 2022 08:49

V Česku stoupá poptávka po potravinové pomoci. Například potravinová banka v Litoměřicích vydala za poslední rok přes 450 tun potravin. Nejvíc jich rozvezla potřebným bezprostředně po začátku ruského útoku na Ukrajinu. Obrací se na ni ale i rodiny, kde nevystačí s penězi, přestože oba rodiče pracují. Banka kvůli poptávce dokonce zdvojnásobila kapacitu svého skladu. Solidarita dárců ale výrazně poklesla.

„Zbývá vymalovat, obložit schodiště dlažbou, zkompletovat elektřinu. Tady je technická místnost, kde se teď nejvíc dělá, protože se zprovozňuje tepelné čerpadlo,“ popisuje stavbyvedoucí Filip Augusta, co všechno ještě zbývá v novém skladu potravinové banky dokončit.

Kromě modernizace skladu se současně navýší i jeho kapacita. „Prostor navýšíme o dvojnásobek. Budeme mít skladovací plochu 600 metrů čtverečních, tu skladovací kapacitu chceme navýšit o 50 tun ročně,“ vysvětluje ředitelka Potravinové banky Andrea Marksová.

Ročně by tu tak mohli uskladnit až 460 tun potravin a drogerie. Jenže ochota řetězců i dárců pomáhat podle Marksové prudce klesá. Proto doufá, že s naplněním nového skladu pomůže podzimní potravinová sbírka.

Jídlo potřebným by odsud mohli začít rozvážet už začátkem prosince.

Spustit audio

Související