Z městské hradby v Lounech se o víkendu vysypala část zdiva

26. únor 2019 11:46

Kameny a zdivo se o víkendu vysypaly ze zdi, která je součástí městských hradeb v Lounech. Nikomu se nic nestalo. Prostor zabezpečila městská policie a ohraničila výstražnou páskou, aby lidé neriskovali zranění. Radnice v Lounech teď řeší otázku, jak hradby co nejrychleji opravit.

Ve zdi nedaleko známé památky Žatecké brány je díra o průměru dva nebo tři metry. Pod ní na trávě leží hromada kamenů a dalšího zdiva, které z hradby vypadly. Je to odhadem asi 80 až 100 kilogramů materiálu.

„Když se to vyvalilo, tak to bylo oznámené městské policii. Strážníci to místo zabezpečili, nejen pod tou dírou, ale i v okolí, aby v případě, že by došlo k něčemu dalšímu, snad to nepřivoláme, tak aby sutiny padaly do nějaké nepřístupné části,“ říká starosta Loun Pavel Janda z TOP 09.

Opravu se snaží město zajistit co nejrychleji

Městský úřad se teď snaží zajistit co nejrychlejší opravu hradeb. „Tím, že to je havárie, budeme postupovat v režimu přímého zadání. Máme tady firmu, která tyto opravy dělá, není to první taková událost. Ty hradby žijí svým životem, zdivo je citlivé na změny vlhkosti, občas k tomu někde dojde. Rozsah opravy ještě nevíme, ale v každém případě věříme, že počasí bude přát a v průběhu března opravu zajistíme,“ říká vedoucí odboru správy majetku lounské radnice Blanka Sunkovská.

Před třemi roky se zbortila část hradební zdi pod ulicí Na Valích a před šesti lety zase podobná zeď u loutkového divadla.

Pikniky pod hradbami by mohly být podle radnice nebezpečné

Městské hradby v Lounech měří asi dva kilometry, pocházejí už z doby kolem 16. století. Na některých místech pod nimi je trávník a zejména v teplém létě si pod nimi mladí lidé občas dělají pikniky nebo jiná posezení. To by mohlo být podle radnice nebezpečné.

„Já bych tam nešla. Protože bych se bála, aby to na mě nespadlo. Ale když to opraví, tak snad to vydrží. Protože tady Pod Šancema taky padaly kameny na pěší zónu, a pak to opravili, paráda,“ říká Jana Eimannová z Loun, která bydlí blízko u městských hradeb.

Na místo podle Blanky Sunkovské pravděpodobně v pátek přijde statik. Oprava by měla být hotová během března.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související