Z měst v Ústeckém kraji nejvíc lidí odchází z Mostu

21. březen 2016

Městem, ze kterého se na severu Čech nejčastěji lidé stěhují pryč, je Most. Podle vedení města i jeho obyvatel to souvisí s nezaměstnaností, která je na Mostecku nejvyšší v republice. Od začátku 90. let odešlo z hornického města zhruba 6.000 lidí.

„Já jsem nad tím uvažoval do doby, než jsem si našel práci tady. I když tady žiji od narození. A teď když ji tady mám a pracuji v oboru, ve kterém chci pracovat, tak nemám důvod odcházet,“ říká Vítězslav Novák z Mostu.

O tom, že odejde z Mostu za prací jinam, uvažoval dlouho. Nakonec ale našel uplatnění v sociální oblasti. Jeho kamarádi ale takové štěstí neměli a odešli, nejčastěji do Prahy.

„De facto už tady nemám žádné přátele, protože všichni odešli do Prahy nebo jiných měst. Takže bych tam šel taky,“ dodává Novák.

Miroslava Huláková je na mateřské dovolené se svou několikaměsíční dcerou. O tom, že se z Mostu odstěhuje, také v minulosti velmi vážně uvažovala, nakonec ale kvůli rodině zůstala. Musí se smířit s tím, že práci sice najde, ale za méně peněz, než jinde v Česku.

Důvody pro odchod z Mostu? Málo peněz, ošklivé město a špatná budoucnost

Lidé často odcházejí z Mostu i kvůli městu samotnému. Například u Miroslavy to byl při úvahách o stěhování do jiného města jeden z hlavních důvodů.

„Důvodem bylo určitě i prostředí - mně se tady v Mostě nelíbí, je to panelákové město, to každý ví. Uvažovala jsem o jižních Čechách, Českých Budějovicích a kdysi dávno i o Praze.“

Nejvíc obyvatel žilo v Mostě na počátku 90. let, od té doby se snížil počet obyvatel města o zhruba 6.000.

„Úplně přesně to bylo v roce 1992, kdy měl Most 72.658 obyvatel. Počet Mostečanů klesá, je to každoročně kolem dvou set až tří set lidí. Bezesporu to souvisí s vysokou mírou nezaměstnanosti a s tím, jak případně mladí lidé vyhodnocují budoucnost v tomto regionu,“ doplňuje mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.

V Ústeckém kraji se lidé stěhují také z Děčínska nebo Chomutovska, naopak přibývá obyvatel Lounska a Litoměřicka. Tyto okresy mají v rámci kraje také nejnižší nezaměstnanost.

autor: Jan Beneš
Spustit audio