Vzácný červený kostel ve Varnsdorfu začne už brzy sloužit veřejnosti

23. březen 2023 09:18

Varnsdorf na Děčínsku se bude brzy moci chlubit netradiční obřadní síní nebo výstavním prostorem. Město dokončuje rekonstrukci vzácného kostela, kterému se podle glazovaných cihel říká červený. Chátrající novogotickou památku dostalo město v roce 2017 od státu, každý rok na jeho obnovu vynakládá zhruba tři miliony korun.

Bývalou zákristii kostela teď přeměňují stavební dělníci v sociální zařízení a malou kuchyňku. „Je to asi netradiční pohled, ale jiná šance, kde vytvořit šatnu pro účinkující a sociální zázemí pro návštěvníky tu vlastně nebyla. Tady bude šatna, tady kuchyňka,“ vysvětluje mluvčí města Tomáš Secký.

Ještě před pár lety byl kostel pomalu na spadnutí, město ale do jeho opravy každý rok investuje zhruba tři až čtyři miliony korun. „Za těch sedm nebo osm let, co jsme ho dostali od státu do vlastnictví, se povedlo udělat hodně práce. Ještě před třemi lety byly ty klenby nad námi polorozpadlé – od té doby to prošlo generální opravou. Udělaly se nové štuky, omítky, výmalba, nové dřevěné ochozy,“ přibližuje Secký.

V budoucnu by kostel mohl sloužit jako obřadní síň nebo kulturní centrum

Kromě vlastních peněz město využívá při rekonstrukci vzácného kostela i dotace. „Například na opravu kamenných říms na věži kostela se podařilo získat dotaci z ministerstva kultury a podobně. Když to jde, tak se snažíme,“ dodává Secký.

Město teď nechá vypracovat projektovou dokumentaci na osvětlení evangelického kostela, rekonstrukci podlah a na vytápění objektu. Během dvou let by mohl novogotický kostel začít sloužit jako obřadní síň, výstavní galerie nebo místo, kde se budou pořádat komornější kulturní akce.

Spustit audio

Související