Výstavu vánočních ozdob z foukaných perliček mohou lidé obdivovat na webu lounského muzea

31. prosinec 2020

Vánoční ozdoby z foukaných dutých perliček zdobí vánoční stromky po celém světě. Začátkem adventu českou specialitu, která se dostala na seznam UNESCO, vystavilo Oblastní muzeum v Lounech. Návštěvníci si ji mohli prohlédnout jen v omezené době, protože muzea musela kvůli koronaviru zavřít. Výstava má proto na webu lounského muzea svoji online verzi.

Kurátorka expozice Lenka Velíšková vánoční výstavy v lounském muzeu pořádá každoročně. Letošní je jiná.

„Vždycky jsem vystavovala klasické velké baňky jako ozdoby, proto jsem na letošek chtěla nějakou změnu. Našla jsem ty tradiční, starší ozdoby, které se dělaly dřív,“ vysvětluje Velíšková.

Nejen perličkovými ozdobami se letošní výstava liší. Také tím, že muzea kvůli protikoronavirovým opatřením na podzim dlouho nevěděla, jestli vůbec otevřou. Začátkem prosince se to na 14 dní povedlo, a pak zase musela zavřít. Teď už je výstava Třpitivé Vánoce přístupná jen v online verzi na webu.

Muzeum v Lounech vystavilo perličkové vánoční ozdoby z Poniklé

„Na webových stránkách máme to, co jsme měli mít ve výstavních prostorách. To jsem nějak zpracovala do online verze, ať je to možné zhlédnout alespoň ve formě videa,“ vysvětluje kurátorka.

Firma z Poniklé na Semilsku, která vánoční ozdoby ze skleněných foukaných perliček vyrábí, se s postupem jejich výroby před pár dny dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Vyrábí je totiž stejně, jako skláři před 100 lety.

Jejich obdivovatelkou je také průvodkyně muzea, Eva Šimonová: „Já jsem přes ty anděly, ti u mě vedou – jak ti malí, tak ti velcí. Hodně se prodávají hvězdičky. Děti si zas oblíbily mašinky a autíčka,“ shrnuje.

Muzeum má výstavu ručně vyráběných perličkových ozdob zatím v plánu do konce ledna.

Spustit audio

Související