Vstupní fyzické testy zdatnosti budoucích policistů jsou tvrdé. Neprojde až polovina uchazečů

15. prosinec 2016
Haló, tady 112

Přijímací řízení k policii má více kol. Začíná se psychologickými testy, které trvají několik hodin. Jsou náročné samy o sobě. Kdo postoupí dál, toho čekají testy fyzické. Není neobvyklé, že je nesplní až polovina uchazečů. Třetí kolo představuje zdravotní prohlídka.

Ať jste čtyřicetiletá paní nebo dvacetiletý kluk, pro přijetí k policii musíte splnit stejné podmínky. Nerozlišuje se věk ani pohlaví.

U fyzických testů se to může zdát trochu nespravedlivé – proč by například ženy měly zvládnout stejný mininální počet kliků jako muži? Proč by čtyřicetiletá paní měla mít fyzičku srovnatelnou s dvacetiletou dívčinou? Má to svoji logiku – pachatel kvůli věku ani kvůli pohlaví policistovi úlevu nedá…

Policejní instruktoři prověřují fyzickou zdatnost uchazečů ve čtyřech disciplínách. Výkon jednotlivých disciplín je ohodnocen body, přičemž uchazeči musí nasbírat minimální počet bodů, aby prošli. Ale to nestačí. Jsou stanovené i minimální body u jednotlivých disciplín, takže i kdyby celkový součet bodů na přijetí stačil, jakmile nesplníte minimální počet bodů byť jen u jedné z disciplín, u vašeho hodnocení se objeví: neprošel.

Prubířské kameny přijímacích testů

Člunkový běh: běh na krátkou vzdálenost, cca 20 metrů, obíhají se kužely. Tam, zpátky, tam, zpátky. Důležité je se kuželů dotknout a samozřejmě ve vymezeném čase jich oběhnout co nejvíc. Tahle disciplína ověří rychlost i obratnost.

Kliky: asi nejvíc obávaná zkouška. Vyrazila mi dech mladá žena, která v této disciplíně s přehledem porazila víc než polovinu přítomných mužů.

Test motorické zdatnosti: pod tímhle názvem se skrývá i docela složitý cvik. Laicky vysvětleno: ze stoje spatného lehnete na břicho, plesknete rukama o zem, vyskočíte, a plesknete sebou na záda. Další výskok…a zas na břicho. Takhle pořád dokola, dokud vám nevyprší čas.

Jestli kliky jsou nejvíc obávané, tohle uchazeče hodně zaskočí. Jednak se počítají se jenom správně provedená opakování, a jednak je to víc vyčerpávající, než by se mohlo na první pohled zdát.

Je ale pravda, že každý cvik nejprve zkušební komise podrobně vysvětlí a zdůrazní, co budou hlídat, aby se nešidilo. Navíc všechno instruktoři osobně předvedou.

Po takovém zahřátí v tělocvičně mají uchazeči jen chvilku oddechu a pak vyrazí ven. Tam se jim měřil čas, za jaký uběhnou jeden kilometr.

Při celých testech fyzické zdatnosti bylo vidět, že pravidelně sportující lidé jsou ve výhodě. Ani nesportující menšina přípravu nepodcenila ‒ trénovali prý speciálně na tyto zkoušky. Také to bylo znát. Z této skupiny splnili až na jednu výjimku fyzické požadavky na přijetí k policii všichni, což nebývá pravidlem.

Jak řekl Dušan Jasovský, instruktor služební přípravy školního policejního střediska v Ústí nad Labem: „Tato skupina byla nadprůměrně dobře připravená, ale v předchozím období se stávalo, že testy fyzické zdatnosti nesplnila i polovina uchazečů.“

Spustit audio