Vstup a pohyb po Českém Švýcarsku bude od září regulovat nové opatření. Správa parku začala taky s kácením

27. srpen 2022

Pracovníci Správy národního parku připravují návrh nového nařízení o vstupu a pohybu lidí na území Českého Švýcarska.

Vyhlásit by ho mělo ministerstvo životního prostředí, platit má od čtvrtka 1. září. Pro dopravu se ten den otevře silnice ze Hřenska na Mezní Louku.

„Dá se říci, že se otevře mnoho míst, kam se návštěvníci zatím nedostali, třeba Malá Pravčická brána. Bude možné dojít od Hájenek do Mezné a dále po Mlýnské cestě až do Hřenska,“ vyjmenoval mluvčí Tomáš Salov, kam se turisté od začátku září nově dostanou.

Uzavřené zůstanou například Pravčická brána a soutěsky ve Hřensku i přístupové cesty k nim. Na celém území parku by měl zůstat v platnosti i zákaz nočního vstupu.

U obcí kolem národního parku České Švýcarsko dřevorubci kácí suché kůrovcové stromy

Správa národního parku České Švýcarsko začala s kácením nebezpečných stromů kolem Doubice, Kyjova a Chřibské na Děčínsku.

Na podzim letošního roku se připravují taky zásahy v Kyjovském údolí u Krásné Lípy na Děčínsku a kácet se má i v okolí Mezné a Jetřichovic.

Zástupci Správy parku se sešli se starosty a společně vytipovali stromy, které je nutné preventivně odstranit kvůli ochraně proti požárům. Právě velké množství suchých stromů ponechané v minulosti na místě, někteří zástupci obcí kritizovali.

autoři: Daniela Pilařová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související