Několik lidí z Mezné se chce s národním parkem České Švýcarsko soudit o náhradu za ohněm poškozený majetek

24. srpen 2022 14:09

Skupina obyvatel z obce Mezná u Hřenska na Děčínsku žádá po národním parku České Švýcarsko náhradu za shořelé domy a zahrady. Jsou přesvědčení, že správa parku mohla požáru zabránit, kdyby nechala vykácet a odvézt suché kůrovcové dřevo.

Požár v chráněné oblasti vypuknul přesně před měsícem, zasáhl plochu asi 1000 hektarů. Při hašení se vystřídalo na 6000 hasičů a pomáhala i zahraniční letadla.

„Z chalupy nám nezbylo vůbec nic, respektive jen klenbová místnost, o které snad statik řekne, že se může zachovat. Teď čekáme na pojišťovnu,“ konstatuje Pavel Hrdlička. V Mezné měli manželé Hrdliščkovi 250 let starý podstávkový dům, který jim v podstatě celý shořel.

Pojištění přitom dělá panu Hrdličkovi starosti. „Měl jsem to pojištěné na kupní hodnotu, dopojistit jsem to chtěl po rekonstrukci, tedy zrovna někdy teď,“ vysvětluje.

Pro manžele byl požár těžká rána, jsou jedni z těch, kteří chtějí proti správě parku podniknout právní kroky. Podle nich zanedbala péči o les a protipožární bezpečnost.

Ve skupině nespokojených lidí z Mezné, která chce pohnat správu národního parku k zodpovědnosti je i Pavel Kozdera, kterému oheň zničil zahradu.

„Rozhodli jsme se podat předžalobní výzvu – máme informace od hasičů, že došlo k zanedbání požární prevence, máme listinné důkazy o tom, že byly ignorovány ze strany národního parku požadavky na požární prevenci,“ vysvětluje Kozdera.

„V současné chvíli to nelze nijak komentovat, protože ještě neučinili žádný konkrétní krok, ze kterého by bylo zřejmé, čeho se vlastně konkrétně dožadují,“ říká mluvčí parku Tomáš Salov.

Minimálně pět lidí z Mezné se chystá podat předžalobní výzvu na Správu národního parku během nejbližších týdnů.

Spustit audio

Související