Škody po požáru v Českém Švýcarsku jdou podle vedení Ústeckého kraje do stovek milionů korun

26. srpen 2022 09:37

Škody po lesním požáru v národním parku České Švýcarsko jdou podle zástupců Ústeckého kraje do stovek milionů korun. Jen dobrovolní hasiči z regionu vyčíslili újmu při zásahu zhruba na víc než 20 milionů korun. Ještě vyšší jsou ztráty podnikatelů v turismu.

Jen dobrovolní hasiči z Ústeckého kraje evidují škody zhruba za 25 milionů korun. Celkové škody hasičů ale podle hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO ještě sečtené nejsou.

„Všichni zatím dávají dohromady soupis toho, co se zničilo nebo co komu patřilo, protože tam vůbec nebyl čas, aby někdo hodnotil, jestli má svou hadici nebo ne,“ vysvětlil hejtman.

Ústecký kraj také vyčíslil škody na svém majetku. Jde hlavně o silnice, které hasiči během zásahu využívali.

„Až se ještě odtáhne dřevo a vyklidí se to, tak snad tam nebude škoda ještě vyšší. Zatím prvotní odhady jsou na 2,5 milionu, což není zas tak moc. Ty cesty jsou tam rozježděné, zničené, ale ta krajská jen za 2,5 milionu,“ uvedl Schiller.

S požadavkem na úhradu škod se hejtman Jan Schiller obrátil na jednotlivé ministry, kdy požaduje například na opravy silnic peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Vedle toho rozdělí kraj mezi obyvatele tří vyhořelých domů 300 000 korun.

Požár způsobil velké finanční ztráty i lidem podnikajícím v cestovním ruchu

Zásadní jsou podle zástupců kraje ztráty v turismu. Podle krajského odhadu dosahují v tuto chvíli zhruba 300 milionů korun a podle náměstka hejtmana Jiřího Řeháka nejde o konečné číslo.

„Když si uvědomíme, že okres Děčín má 40 procent ubytovací kapacity celého kraje, přitom je naprostá většina z nich fixována na národní park, tak je to velký zásah do cestovního ruchu v rámci celého kraje,“ konstatoval Řehák.

Hejtmanství proto chystá podporu turismu v národním parku, a to například ubytovacími poukazy v hodnotě 300 korun na osobu a den nebo zvýhodněnými jízdenkami po regionu pro ubytované hosty.

Podnikatelům v Českém Švýcarsku by měl pomoci i stát, a to například formou kompenzací.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související