Správa národního parku s obcemi sčítají škody po požáru, který poničil České Švýcarsko

23. srpen 2022 15:14

24. srpna to bude přesně měsíc, kdy v Českém Švýcarsku vypukl lesní požár. Postupně zachvátil plochu přes 1200 hektarů a stal se tak nejrozsáhlejším v dějinách České republiky. Obce a správa národního parku teď sčítají škody, které oheň způsobil.

„Tady se nacházíme na velké holině v Černém Gruntu,“ popisuje novinářům mluvčí parku Tomáš Salov.

Právě tady začala v roce 2018 kůrovcová kalamita. Správa parku odsud všechno dřevo vytěžila, a tak má teď srovnání, jak se oheň choval na ploše, kde souše zůstaly ležet a na té, která byla úplně holá. „Tady se můžeme podívat na to, jak požár překonal i tuto holoseč,“ ukazuje Salov.

Ve výpravě je i saský novinář Steffen Neumann. Německá veřejnost a média vnímaly podle něj velmi kriticky skutečnost, že tamní správa parku Saské Švýcarsko nechala pokácené souše ležet. „Strhla se velká kritika. Je tam velká škála názorů – od toho, že se požaduje zánik národního parku až po to, že ta nezásahová politika je úplně správná,“ konstatuje Naumann.

Posledním místem, kam se novináři mohli podívat, byl Pravčický důl. „Je to jedno z míst, kde hořelo s největší intenzitou,“ ukazuje Salov.

Sčítání škod začalo. Půjdou do desítek milionů

Správa parku už začíná se sčítáním škod. „Víme například, že vysokozátěžové bariéry na straně, která je blíž k Labi, jsou poškozené tři. Horší je stav na břehu nad Kamenicí, tam je poškozeno bariér více,“ přibližuje Tomáš Salov. Opravit je bude stát přes 10 milionů korun.

Škody už sčítá i obec Hřensko. Její pracovníci se teprve dostali do Divoké soutěsky, která je už nějakou dobu kvůli kůrovcovým souším uzavřená.

„Polovina Divoké soutěsky je v pořádku, druhá polovina je celá rozmlácená a rozbitá, jsou tam popadané stromy, shořelé galerie. Docela je to takový katastrofický stav,“ konstatuje vedoucí soutěsek Robert Drnovec.

Oprava poničené Divoké soutěsky bude podle Drnovce stát miliony korun.

Spustit audio

Související