Turisté už mohou v Národním parku České Švýcarsko navštívit Dolský mlýn nebo Šaunštejn

20. srpen 2022

Po ničivém požáru zůstane do konce srpna část Národního parku České Švýcarsko uzavřená. Ministerstvo životního prostředí už oznámilo, že je připravené uzavírku v případě potřeby prodloužit.

Oheň poničil zhruba patnáct procent plochy chráněného území, do zbytku turisté mohou.

„Zavřené nadále zůstávají především Pravčická brána a soutěsky Kamenice. Tou pomyslnou hranicí je česká silnice, od níž je východním směrem otevřené všechno, včetně Šaunštejna a Dolského mlýna,“ říká mluvčí parku Tomáš Salov.

V celém území ale platí zákaz vstupu v noci, a to od 21 do 6 hodin. Přesnou mapu uzavřeného území je možné najít na stránkách Národního parku České Švýcarsko. Omezení zatím platí do konce srpna.

Správa národního parku České Švýcarsko musí do konce srpna zajišťovat stálý dohled nad požářištěm. To se jí zatím celkem daří. V Českém Švýcarsku pomáhají v terénu i pracovníci ostatních národních parků a dvou polských. Shánět vyškolené hlídky není ale nic snadného.

„Potřebujeme mít v terénu trvale něco kolem sedmdesáti dobrovolných hasičů, kteří musejí být trvale vybaveni potřebnou technikou. Zajišťujeme je tak, že obvoláváme zřizovatele jednotek,“ popisuje mluvčí Tomáš Salov.

Během pondělního požárního útoku se podařilo hasičům plochu požářiště zmenšit z 1060 hektarů na 606
autoři: Daniela Pilařová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související