Hasiči v Českém Švýcarsku každý den nacházejí nová doutnající místa. Skalní četa parku kontroluje stav záchytných bariér nad obcí Hřensko

17. srpen 2022 13:47

Zhruba stovka hasičů dál dohlíží na Národní park České Švýcarsko. Drony každý den odhalují místa se zvýšenou teplotou, hasiči je musí prolít vodou a rozhrabat. Do terénu taky vyrazila skalní četa Správy parku. Kromě kontroly stability masivů musí prověřit, jak jsou na tom záchytné ocelové bariéry, které chrání obec Hřensko před padajícím kamením.

Odborníci teď musejí určit, v jakém stavu jsou ocelová lana

„Tady vidíte, jak je to napálené, a to je prostě špatně, tohle je hliník, to ztrácí už tu vlastnost, jaké by to mělo být, a ta ocelová lana mají v sobě tkaninu, která asi bude spálená,“ odhaluje Tomáš Zedník, stavbyvedoucí firmy, která sem záchytné sítě před několika lety instalovala, ukotvení jednoho z lan, které se ztrácí v popelu.

Podle geologa Jakuba Šafránka jsou sice bariéry nad Hřenskem poškozené, funkčnost si ale z části zachovaly. Souběžně s jejich prohlídkou už začala skalní četa Správy parku i prohlížet masivy v oblastech, které zasáhl požár, zejména nad soutěskami, kolem České cesty nebo v Hlubokém dole.

Spustit audio