Rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku přerušil hoteliérům a provozovatelům restaurací rozjetou sezónu

12. srpen 2022 09:22

Zatímco hasiči v národním parku České Švýcarsko ještě dohašují rozsáhlý požár, provozovatelé restaurací, penzionů a turistických atrakcí už se začali připravovat na návrat klientů. Ministerstvo životního prostředí ale oznámilo, že se turisté budou moci vrátit ve velkém nejdříve v září.

Část parku je teď dál uzavřená a v oblastech, která jsou přístupná, platí omezení.

„Omezujeme vstup ještě víc, než byl, a to na noční hodiny. Seznam otevřených turistických cest ještě trochu rozšíříme a zpřesníme. Někteří lidé se tam pokoušejí jít, třeba i s cigaretou, a dokonce se tam někteří pokusí rozdělat i oheň,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková za KDU ČSL.

„Bude to trvat do konce srpna. Těsně před koncem srpna se pak rozhodne, jestli ten stav může skončit, nebo zda bude pokračovat,“ konstatuje nezávislý starosta Hřenska Zdeněk Pánek.

„Chystáme se na návrat hostů – máme to naplánované na úterý 16. srpna. Teď čekáme, jestli skončí evakuace Hřenska, alespoň té spodní části. To, že jsme tu teď museli mít zavřeno, nás dost poškodilo – je právě ta nejsilnější sezóna, takže ty ztráty se s námi potáhnou, dá se říci, až do příštího roku. Museli jsme zrušit desítky rezervací za statisíce korun,“ popisuje provozovatel penzionu Jitřenka v Hřensku Petr Kotyza.

Spustit audio

Související