Podnikatelé v požárem dotčených obcích Národního parku České Švýcarsko chtějí pomoc od vlády. Ta bude o případné pomoci jednat

21. srpen 2022 12:04

Žádosti obcí dotčených ničivým požárem v Národním parku České Švýcarsko o dotace z programu Obnovy venkova a turistického ruchu ministerstva při zpracování upřednostní. Řekl to v sobotu při návštěvě národního parku místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). O formě pomoci tamním podnikatelům bude vláda ještě jednat.

„My jsme měli na 95 procent obsazený hotel na celý srpen, nicméně jak vypuknul požár, tak jsme museli během pěti dnů 95 procent stornovat ubytování,“ říká majitel hotelu ve Vysoké Lípě Jaroslav Kortus. Lidé, kteří původně chtěli v hotelu strávit dovolenou, podle něj svou zrušenou rezervaci neobnovují.

Podle destinační agentury Českosaské Švýcarsko napáchal ničivý požár v oblasti turistického ruchu škodu za zhruba 300 milionů korun. Po dvou letech pandemie tak musí místní čelit další katastrofě, říká ředitel destinační agentury Jan Šmíd: „To množství lidí zaměstnaných v cestovním ruchu je opravdu velké, pro ten region, kde těch příležitostí není tolik, tak je to jedna z mála šancí."

Ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš z Pirátů řekl, že formu pomoci podnikatelů musí projednat mezi sebou jednotlivá ministerstva. Vzniknout by měl koncepční plán, který stanoví, za jakých podmínek a do jaké míry bude stát kompenzovat podnikatelům následky živelných pohrom: „V tuto chvíli ten aktuální problém jsou peníze třeba za nasmlouvané energie, za nasmlouvané zaměstnance, kteří v tuto chvíli jsou hrazeni, někdo má třeba 80 zaměstnanců, ale často jsou zde rodinné byznysy, tam se musíme teprve pobavit o to, jestli tam lze nějakým způsobem cestou třeba nějaké částečné kompenzace.“

Podnikatelé se shodují, že pomoc by měla přijít co nejdříve. Například prostřednictví státem placené kampaně, která návštěvníky do národního parku přiláká a vysvětlí, že i když jsou momentálně Pravčická brána a soutěsky ve Hřensku zavřené, vyplatí se tady strávit dovolenou.

 

autor: Jan Beneš
Spustit audio