Voda na planetkách

15. listopad 2009

Astronomové podezřívají planetky z toho, že ukrývají vodu. Nezávisle na sobě s tím přišly dva výzkumné týmy. Jako první před rokem Andy Rivkin a Joshua Emery, kteří zjistili, že asteroid Themis, náležející k hlavnímu pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem, má podle spektra na svém povrchu vodní led.

Jejich tvrzení nedávno podpořil další tým, který se stejným teleskopem NASA na Havaji objevil na povrchu planetky Themis vodní led s příměsí organických molekul.
Objevy jsou to poměrně překvapivé. Už jen proto, že planetky nejsou daleko od Slunce, které by se přece mělo postarat o to, aby se vrstva ledu z jejich povrchu odpařila. Otázkou také je, odkud se led na nich vůbec vzal. Na rozdíl od komet, u nichž se led předpokládá, se o planetkách domníváme, že jsou to pevná kamenná nebo kovová tělesa.
Pro Themis je jednou z variant, že do planetky narazil ledový objekt, který zanechal na jejím povrchu ledový krunýř. Jiná varianta soudí, že led mohl být součástí původního tělesa planetky, které se rozpadlo před 2,5 miliardami let a že led byl tehdy uchráněn pod vrstvou skal a prachu. Obnažila ho pak srážka s jiným kosmickým tělesem.
Ať to bylo tak či onak, jisté je, že zmíněné objevy, ke kterým časem jistě přibudou další, podporují teorii, že vodu na Zemi nemusely dopravit jen komety, ale že svou roli v tom mohly sehrát i asteroidy. Kometárnímu původu totiž neodpovídá ani množství vody v oceánech, ani izotopové složení vodíku v kometárním vodním ledu. Pokud se opravdu najde další voda v planetkách a podaří-li se zjistit také izotopové složení, lze pak s jistotou říci, zda vodu do oceánů přinesly právě planetky. Pokud ano, budeme si muset poopravit teorii vzniku celého našeho planetárního systému a poučky o tom, odkud se na Zemi vlastně vzalo tak velké množství vody.

Pravidelná rubrika Mýty, domněnky, objevy a omyly astronomie se vysílá v rámci každého třetího Planetária v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio