Vnitřní dítě v Rodinných konstelacích

9. květen 2014

Podíváme se na seminář Vnitřní dítě v Rodinných konstelacích. Vnitřní dítě je vlastně hluboko ukrytá vzpomínka z dětství - něco, co jsme prožívali v období do 15 let. Často se jedná o nějaké nezpracované starosti nebo trápení právě z té doby, které nám otravuje život.

„Dospělý se s tím těžkým, na co si vzpomene, vyrovná – to dítě se s tím tehdy nevyrovnalo... Ten seminář učí, jak s těmi emocemi lépe pracovat.“ popisuje smysl semináře Renata Štěpánová, která seminář vede.

Například jedna z účastnic chce vyřešit problém s maminkou někdy z období jejích předškolních let. Vybere si tedy tři lidi ze semináře - jeden představuje maminku, druhý to malé předškolní neboli vnitřní dítě a třetí hraje tu současnou paní. Vybraní lidé potom hrají své role, zatím co se paní, které se problém týká, jen dívá.

„V tom jsou Rodinné konstelace unikátní. Při terapii člověk vždy říká všechno sám za sebe, a jde tedy o subjektivní pohled. Tady, protože to hraje někdo jiný, má člověk objektivní pohled na situaci.“ vysvětluje Renata Štěpánová.

Terapeut konstelace řídí – ptá se účastníků na jejich pocity. Důvěřuje jejich podvědomí, že ví, jak to má být. „Pocit nedostatku lásky, to je nejčastější téma, které na Rodinných konstelacích řešíme...“ konstatuje Renata Štěpánová.

Seminář je dvoudenní – první den se snaží terapeut o to, aby každý pochopil, v jaké situaci se jeho vnitřní dítě nacházelo. Druhý den je pak věnován jeho léčení pomocí pozitivních afirmací – krátkých vět, která vyzdvihují lidský potenciál a učí účastníky, jak mít dostatek lásky a být sám se sebou v souladu.

Spustit audio