Vlaštovky a jiřičky nemají stále častěji kde hnízdit. V Jetřichovicích jim proto postavili hnízdní věž

17. červen 2021 09:17

Správa Národního parku České Švýcarsko postavila v Jetřichovicích hnízdní věž pro jiřičky obecné. Zabydlet se v ní a vyvést mladé mohou ale i jiné druhy ptáků. Věž je zhruba 5 metrů vysoká a hnízdit na ní může až 20 párů opeřenců.

Jiřičky, ale i vlaštovky, stále méně staví svá hnízda na domech – nové fasády jsou totiž často navržené tak, aby byly omyvatelné a nic se na nich neudrželo.

„Oni si to prohlédnou a zjistí, že je to dobré. Jde vidět, že už jsou tam nějaké ptačí bobky, takže už si to někdo prohlížel, takže předpokládáme, že příští rok už to půjde,“ vysvětluje ornitolog národního parku Jakub Juda.

Věž s umělými hnízdy pro jiřičky i další ptáky vyrostla vedle objektu lesní správy v Jetřichovicích. Hnízdící konstrukce má na velké plošině zespoda 20 budek.

Vlaštovky a jiřičky nemají stále častěji kde hnízdit. V Jetřichovicích jim proto postavili hnízdní věž

„Hnízda jsou vyrobena z dřevocementu – tento materiál se používá také například na výrobu budek pro rorýse, netopýry. Nečistí se to – ti ptáci si to vyčistí sami,“ vysvětuje Juda.

Správa parku se nechala ke stavbě hnízdní věže inspirovat v Německu, kde se konstrukce osvědčila.

„No, upřímně řečeno, vypadá to jako malý vysílač mobilního signálu,“ konstatuje mluvčí parku Tomáš Salov a dodává: „Podstatné je, aby tam třeba nevylezly kočky.“

Zájemcům správa národního parku poradí, jak hnízdící věž vybudovat

Populace jiřiček obecných u nás velmi klesla v 80. letech minulého století, teď opět pomalinku roste. „Brzy ale budou limitovány právě tím, jak se všechno rekonstruuje,“ dodává Jakub Juda.

Podle něj by mohly hnízdící věže fungovat jako alternativa pro ptáky, kteří mají stále větší obtíže stavět svá hnízda na domech.

Národní park České Švýcarsko se dlouhodobě věnuje rozšiřování míst, kde mohou různé druhy zvířat buď hnízdit nebo odpočívat – například rozvěšováním budek pro netopýry.

Výstavba hnízdící věže nejen pro jiřičky obecné vyšla na něco málo přes 100 tisíc korun.

Spustit audio

Související