Do Českého Švýcarska se turisté vracejí jen pozvolna, hlavně ti zahraniční. V obcích na Děčínsku je zatím poloprázdno

6. červen 2021 13:17

Podnikatelé v obcích v Českém Švýcarsku stále čekají na turisty. Zejména zahraniční návštěvnici si, přestože už skoro tři týdny mohou do Čech na výlety nebo nákupy, tam zatím cestu nenašli. V obcích v okolí hranic, třeba v Hřensku nebo v Jetřichovicích, jsou stále poloprázdná parkoviště i penziony.

Jiřina Cempírková z Informačního centra v Hřensku zatím velký zájem zahraničních turistů nezaznamenala. „Já bych řekla, že je to pozvolný, pozvolný nárůst turistů,“ odhaduje.

Další přes léto ryze turistická obec Jetřichovice je také poloprázdná.

„Co já mám informace od lidí, od majitelů penzionů, tak skoro všichni si stěžují na to, že turisté tu prostě nejsou, ani čeští, ani němečtí,“ říká starosta Jetřichovic Marek Kny.

„Touto dobou už běžně jsou ty obce plné turistů, v červnu máme všichni obsazeno řádově nějakých 80, 90 procent. Tato sezóna je jiná než ta v minulém roce, úplně jiná, než byla předminulý rok, obsazenost je kolem 40, 50 procent,“ vypočítává Marek Kny.

Kromě toho, že turisté si zatím dávají v Českém Švýcarsku načas, přidělává vrásky na čelech majitelům hospod a restaurací veliký nedostatek personálu. Když totiž měli svoje podniky zavřené, číšníci, servírky i kuchaři se jim rozutekli a vracet se kvůli malé jistotě v oboru nechtějí.

Spustit audio

Související