Vlastimil Harapes – idol československých žen a chomutovský rodák

17. leden 2023

Pokud se vaše děti nebo vnuci či vnučky špatně učí, nezatracujte je. Sólista baletu Národního divadla Vlastimil Harapes, rodák z Chomutova, měl na taneční konzervatoři z klasického baletu čtyřky. Někdy prý i čtyři minus.

Vlastimil Harapes, bývalý manžel zpěvačky Hany Zagorové, v rozhovorech často říká, že balet byl pro něj hrůzou, a že by podruhé volil jinak. Člověku se tomu ani nechce věřit, když si přečte, že má na naší první scéně za sebou 50 špičkových rolí.

Tančil také v celé řadě světových baletních domů – od roku 1977 do roku 1983 byl například stálým hostem v západoněmecké porýnské opeře v Duisburgu a Düsseldorfu.

V roce 1989 získal titul Národní umělec. Po sametové revoluci působil jako choreograf a ředitel baletního souboru Národního divadla.

Veřejnost si Vlastimila Harapese ale nepamatuje jenom jako baleťáka. Známý je i například z filmů Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny, Panna a netvor, Bolero, Jak se krotí krokodýl nebo i z legendárních Starců na Chmelu.

Dlouhé roky patřil k idolům československých pracujících žen – na přelomu 70. a 80. let byl u nás slavnější snad už jen Karel Gott.

Vlastimil Harapes se dostal k tanci proto, že ho nebavilo cvičit na housle. A udělal dobře – baletem rozdával radost přes 25 let.

autor: Milan Knotek
Spustit audio