Vládní komise jednala o záchraně kasáren v Terezíně a Josefově

27. duben 2023 15:38

Vládní komise jednala o dalších krocích pří záchraně Žižkových kasáren v Terezíně a Čtvercových kasáren v Josefově. V havarijním stavu jsou ale i další objekty v pevnostních městech. Na jednání byl proto představený komplexní plán jejich záchrany.

Jednotliví členové se v podstatě shodli, že je zapotřebí co nejdříve začít se sanačními pracemi, a to konkrétně na šesti objektech v obou areálech. V Terezíně jde o budovu bývalé zbrojnice, proviantního skladu a vojenské nemocnice. Přednostně by podle nezávislého starosty René Tomáška měly být stabilizované Žižkovy kasárny.

„Určitě chceme, aby oprava Žižkových kasáren šla mimo rámec těch oprav. To znamená, že tady je nastavený nějaký systém těch oprav s tím, že mi bychom potřebovali ta kasárna upřednostnit, protože tam je to v podstatě před demolicí,“ shrnul Tomášek.

Na opravy historických budov jsou potřeba miliardy korun

Zatím není jasné, kolik budou opravy stát. Zatímco po prvním jednání komise byla částka potřebná na opravu obou kasáren ve výši 4,7 miliardy korun, teď po sečtení nákladů na záchranu dalších objektů je to až 16,5 miliardy.

Peníze jsou zapotřebí na nejnutnější opravy střešních konstrukcí, zdí a fasád. Další prostředky by měly být uvolněné na odstranění zřícených konstrukcí nebo obnovu veřejného prostoru. Jen v Terezíně komise vyčíslila prvotní náklady na zastavení degradace staveb na víc než jednu miliardu korun.

Už dříve ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš z Pirátů uvedl, že bude zapotřebí pro financování oprav využít různé zdroje včetně evropských fondů. Ministerstvo kultury chce podpořit záchranu kasáren z havarijního programu – o podmínkách financování musí ale teprve rozhodnout vláda.

O dalším postupu má vláda jednat v červnu

Ústecký hejtman za ANO Jan Schiller uvedl, že o dalším postupu oprav památkových budov má vláda jednat v červnu. „Dohodli jsme se na tom, že bude zaslán materiál, kterým to budeme připomínkovat v co nejkratší době. Pan ministr Bartoš říkal, že by to chtěl mít vyřešené a předložené vládě do léta, tak doufejme, že to bude probíhat co nejrychleji – abychom vůbec měli co zachraňovat,“ doplnil hejtman.

V Jaroměři i v Terezíně by měly na doporučení komise také vzniknout projektové kanceláře, které by měly přípravy na rekonstrukci na starosti.

Spustit audio

Související