Střecha budovy bývalé zbrojnice v Terezíně hrozí zřícením. Po Žižkových kasárnách jde o další objekt v havarijním stavu

13. duben 2023 13:51

V Terezíně se bortí střecha budovy bývalé zbrojnice. Správci historických budov při prohlídce objektu zjistili poškození střechy. Statik na místě nevyloučil možný sesuv krovů do obydlené části ulice nebo vnitrobloku.

Na půdě budovy zbrojnice je zlomený jeden z podélných trámů, který drží krov směrem do vnitrobloku. Stav masivní trámové vazby ovlivňuje přibližně 10 až 15 metrů střechy. Podle statika je poškození krovu natolik vážné, že se část střechy může zřítit prakticky kdykoliv.

Situaci popisuje správce objektů Radek Keřka: „Je tam prasklá část, která tvoří asi čtvrtinu střechy. Dlouho to nevydrží, a pokud se střecha neopraví jako celek, tak to budou ostatní části následovat – bude to dominový efekt.“

Žižkovy kasárny ani budova zbrojnice ale nejsou jediné historické objekty, které jsou v žalostném stavu. Podle historika Jiřího Hofmana se bortí i další památky ve městě.

„Proviantní sklad, ten má také střechu v havarijním stavu. Kromě toho má i špatnou kanalizaci, takže nám to podemílá voda. Havarijní je i část opevnění kontragarda 22, která už se z půlky zřítila po povodni v roce 2002 a teď ji následuje ta druhá půlka,“ popisuje Hofman.

Navíc se pod celou jižní částí města, ve které je vilová čtvrť a kudy vede tudy také cyklostezka, propadá síť podzemních chodeb, kterých je ve v Terezíně na 34 kilometrů.

Terezín peníze na opravy historických budov nemá

Terezín jako město přitom příliš možností na záchranu památkově chráněných budov nemá. Jen oprava střechy Žižkových kasáren by stála stejně jako pět ročních rozpočtů města.

I stabilizaci střechy zbrojnice odhaduje nezávislý starosta René Tomášek na několik milionů korun. „Předpoklad ceny samotné stabilizace je zhruba milion až dva miliony korun. Pokud bychom ale šli do opravy té střední části, tak jde už o částku kolem šesti milionů korun,“ přibližuje.

V současnosti by na stabilizaci a rekonstrukci části budov byla zapotřebí částka 3,5 miliardy korun. Vládní komise má o financování oprav objektů v Terezíně a Josefově jednat 26. dubna.

Spustit audio

Související